• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Egészségügyi ellátás: többet is fizetnénk, ha jobbat kapnánk

Hírek 2009.01.30 00:00 Forrás: MTI

Elégséges osztályzatot kapott a magyar egészségügy egy felmérésben.

A megkérdezettek jelentős része hajlandó lenne a járulékon felül is fizetni, hogy jobb szolgáltatást kapjon - a kutatást végző Psyma Hungary Kft. pénteken ismertette a felmérés eredményeit Budapesten.

Az ezer ember telefonos megkeresésével tavaly szeptemberben végzett felmérésben a 25-55 éves korosztály véleményét kérdezték az egészségügyi ellátásról; azt a megkérdezettek többsége kritikusnak ítélte, a legelégedetlenebbek az ország fejlettebb régióiból kerültek ki - ismertette az eredményt Polonyi Gábor kutatási igazgató.

A megkérdezettek többsége - 30,1 százaléka - általánosságban mondta rossznak az ellátást mind szakorvosi, mind kórházi szinten, ez után a hosszú várakozási időt, a sorban állást és az időpont-egyeztetést kifogásolták (13,6 százalék). A képzeletbeli dobogó harmadik helyén az orvos- és szakemberhiányt nevezték problémának a megkérdezettek, majd az infrastruktúrát jelölték meg, és mindössze a megkérdezettek 9,4 százaléka jelölte meg gondként, hogy hiányzik az odafigyelés, az elhivatottság. Polonyi Gábor megjegyezte: a hálapénzt - "mint szükséges rosszt" - a válaszadók mindössze 4,3 százaléka említette.

Az Union Biztosító megbízásából készült kutatás kitért a kórházban eltöltött időre is. Kiderült, hogy a megkérdezettek közel 28 százaléka az elmúlt két évben volt kórházban, és magas, 72,4 százalék azok aránya, akik megfordultak szakorvosnál, továbbá szintén kiugróan magas azok aránya is (85,3 százalék), akik azt a választ adták, hogy jártak valamilyen szűrővizsgálaton az elmúlt két évben.

Zsoldos Miklós, az Union Biztosító elnök-vezérigazgatója utóbbi adat kapcsán megjegyezte, ebbe a válaszadók valószínűleg beleértették a vállalati, céges kötelező vizsgálatokat is.

Elmondta, kiderült az is, hogy az emberek a kötelező járulékfizetésen kívül hajlandóak lennének privát egészségbiztosítást fizetni a jobb ellátásért. A válaszadók 47 százaléka nyilatkozott úgy, hogy érdekelné egy minőségi szolgáltatást nyújtó biztosítási konstrukció, 70 százalékuk a család számára venne igénybe ilyen díjcsomagot. Ők havonta legalább tízezer forintot is áldoznának erre. Zsoldos Miklós kiemelte, a megkérdezettek nem a luxuskörülményeket fizetnék meg a magán-egészségbiztosítással, hanem szűrővizsgálatokat és várakozási nélküli, minőségi szakorvosi ellátást szeretnének.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink