• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Egyetemi gyakorlóhely lesz a Panoráma Medical Center

Hírek 2017.08.29 12:58 Forrás: Weborvos
Egyetemi gyakorlóhely lesz a Panoráma Medical Center

Az egészségpszichológiai szemlélet erősítésével próbálják lerakni a korszerű gyógyítási modell alapjait.

Együttműködési megállapodást kötött az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar (ELTE PPK) Pszichológiai Intézete és a Panoráma Medical Center (PMC) pszichoszomatikus szemléletű rendelőintézet. Az együttműködés célja, hogy a felek komplex, pszichológiai szempontokat is figyelembe vevő szomatikus betegellátási modellt dolgozzanak ki az egészségügyi ellátás több területe számára. További közös cél az egészségügyi szakdolgozók – szakorvosok, gyógytornászok, dietetikusok, asszisztensek, pszichológusok stb. – együttműködésének fejlesztése - adta hírül közleményében az egészségügyi intézmény.

A megállapodás szerint a PMC egyetemi gyakorlóhellyé válik. Ennek során terepet biztosít a Személyiség- és Egészségpszichológia Tanszék klinikai egészségpszichológia kurzusához, egy másik kurzus keretében pedig a hallgatók intervenciós programokat tervezhetnek a szakirodalmi ajánlásoknak megfelelően a projektekben megjelölt betegcsoportokra. A tavaszi félévekben a Panoráma ezenfelül 60 órás egészségpszichológiai terepgyakorlatok színtere lesz, amelyekben a hallgatók bármilyen aktuálisan futó egészségpszichológiai munkába bevonhatók.

„Az ELTE munkatársai szakmai tanácsadással, rendszeres konzultációkkal, programok kidolgozásával támogatják pszichoszomatikus szemléletű rendelőnk munkájának komplexebbé tételét – mondja dr. Spányik András, a Panoráma vezetője. – Cserébe lehetőséget biztosítunk a Pszichológiai Intézet oktatói és hallgatói számára az intézmény esetcsoportjaiba való bekapcsolódásra, szoros szakmai munkakapcsolat kialakítására. Az együttműködés során mindkét fél bővíteni tudja saját szakmai ismereteit."

„A betegség leküzdése vagy a betegséggel való együttélés soha nem megy a páciens együttműködése nélkül, de van néhány betegségcsoport, amiben ennek különös jelentősége van" – magyarázza Spányik András. Ilyen a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák, az anyagcsere-rendellenességek, a gyomor és bélrendszer több betegsége, az asztma, az allergia, a rák és számos speciális fájdalom (fej, hát, derék) is. A páciensnek tehát ismernie és akarnia is kell a betegséghez illő életformát; erre a fejlett országokban komplett teamek készítik fel a betegeket. Ez csak látszólag többletmunka, valójában rengeteg megtakarítással jár, ezért Németországban és számos fejlett országban már ez az alapvető működési forma.

Az ELTE PPK Személyiség- és Egészségpszichológia Tanszéke és a Panoráma Medical Center együttműködésében a szakemberek most ennek a módszernek a meghonosítását akarják széles körű tájékozódással, tapasztalatszerzéssel és kutatással megalapozni. „A páciens együttműködési készsége és képessége meghatározó szinte minden betegség kezelésében; vannak ugyanakkor olyan betegségcsoportok, amelyeknél ennek kiemelten nagy a jelentősége – mondja Rigó Adrien, a Személyiség- és Egészségpszichológia Tanszék adjunktusa. – Ahhoz, hogy a páciens képes legyen és akarjon is mindent megtenni önmagáért, számos szakmának kell együtt dolgoznia, hogy segítsük ezen az úton. Ennek az együttműködésnek a célszerű kereteit keressük a kollégákkal."

Az egyetem hallgatói és kutatói első körben a legújabb nemzetközi tapasztalatokra és szakirodalmi eredményekre támaszkodva betegségcsoportok szerint állítják össze azokat a kérdőívcsomagokat, amelyek választ adhatnak a kezelő teamnek arra, milyen szakterületeknek lenne célszerű együttműködni az adott páciens esetében. „Egy fejfájós betegről például kiderülhet, hogy problémája összefüggésben van a munkahelyi stresszel. Ha a páciens is nyitott rá, érdemes a kezelésébe pszichológust is bevonni. Ha az alapvető problémát nem oldjuk meg, a beteg panasza a kezelések dacára vissza fog térni, vagy éppen rászokik a fájdalomcsillapítókra" – említ egy könnyen érthető példát Spányik András.

A kutatók a második körben az orvosok és a többi szakember együttműködésének ideális módját keresik. Olyan szakmai protokollokat akarnak leírni, amelyek alkalmazásával a páciens kezeléséhez szükséges teammunka a leghatékonyabban végezhető.

„Magyarországon nem az a probléma, hogy ne léteznének az egészségügyben a teammunkához szükséges szakemberek. Sokkal inkább arról van szó, hogy nincsenek meg az integrált munka keretei és módszertana" – mondja az igazgató.

A Panorámában dolgozó orvosok a magyar egészségügyben szocializálódtak, ugyanakkor a módszert már ismerik, alkalmazzák. Rigó Adrien szerint, ha a munkába őket és a Panoráma pácienseit is bevonják, a kérdőívek és a szakmai protokollok is speciálisan adaptálhatók lesznek a magyar viszonyokra. „A Panoráma lesz az első olyan intézmény, amelyben nem egy-egy osztályon, szigetszerűen alkalmazzák a holisztikus szemléletet, hanem intézményi szinten törekednek a teammunka kialakítására. Ebből formálódott ki a két intézmény, a Személyiség- és Egészségpszichológia Tanszék és a Panoráma Medical Center együttműködése" – mondja az ELTE adjunktusa.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink