• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Felszívódó csavarok: nem kell újabb műtét

Hírek 2011.03.17 00:00 Forrás: Weborvos

Először használják ezeket a speciális eszközöket a törött végtagok rögzítésére.

Új, felszívódó műtéti implantátumokat kapott a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház Rendelőintézete és Baleseti Központja, amelyekkel lényegesen gyorsabban és fájdalommentesebben gyógyulhatnak a súlyosan sérült kisgyerekek.

A K&H gyógyvarázs gyermek-egészségügyi program 2 millió forint értékben adott a kórháznak forradalmi változást hozó, speciális eszközöket.

Magyarországon most először használhatnak felszívódó csavarokat, például a törött végtagok rögzítésére. Miután a csont összeforr és a rögzítésre már nincs szükség, a csavar nyomtalanul eltűnik, ezért a balesetet szenvedett gyermekeket nem kell újra műteni, hogy kivegyék az implantátumokat. A gyógyulás után tehát nincs második műtét, altatás, újabb vágás és fájdalom!

2010-ben a traumatológia volt a gyógyvarázs program egyik kiemelt területe. Dr. Kassai Tamás, a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor utcai Kórház Rendelőintézet és Baleseti Központ gyermektraumatológiai osztályának osztályvezető főorvosa elmondta, ezt azért rendkívül fontos, mert egyre több a baleset és sajnos egyre nő az osztályaikon kezelt beteg gyermekek száma. Az országban nálunk működik az egyetlen önálló gyermektraumatológiai osztály.

- Az egész ország területéről érkeznek hozzánk olyan balesetet szenvedett gyermekek, akik ellátásához nálunk biztosíthatók a megfelelő feltételek. Súlyos töréseknél nem elég gipszelni, a törött csontokat műtét során kell helyreállítani, fémdrótok és csavarok segítségével. A csontok gyógyulását követően a fém rögzítőket egy újabb műtéttel kell eltávolítani. Ez nemcsak azt jelenti, hogy másodszor is altatni és vágni kell, hanem ilyenkor sok esetben vésnünk kell a csontot, mert az nagyon könnyen ránő a fémekre. Előfordul, hogy csak úgy tudjuk kivenni a fémcsavart, ha megsértjük a növekedési porcot is. Ez a későbbiekben komoly problémát okozhat, hiszen abban a végtagban a sérült csont nem tud tovább nőni és így a végtag rövidebb lesz, mint a másik. A pályázaton elnyert felszívódó műanyag implantátumok szükségtelenné teszik a második műtétet, a gyerekeket nem kell ismét kórházba fektetni, altatni, nem lesz újabb vágás és fájdalom. És természetesen a növekedési porc is érintetlen marad - tette hozzá dr. Kassai Sándor.

A budapesti Baleseti Központ mellett a Marcali Kórház 3,5 millió, a Hatvani Kórház 2,5 millióf forint értékben kapott a mindennapi kórházi ellátás során nélkülözhetetlen eszközöket.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink