• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

A Geréb Ágnes-ügy - HÁTTÉR

Hírek 2011.03.24 00:00 Forrás: MTI

Két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt csütörtökön első fokon a Fővárosi Bíróság.

Két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt csütörtökön első fokon a Fővárosi Bíróság. Geréb Ágnes az ítélet szerint bűnös foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűncselekmény elkövetése miatt.

Geréb Ágnes szegedi szülész-nőgyógyász szakorvos, pszichológus 1977-ben végezte el az orvostudományi egyetemet Szegeden. Attól kezdve hirdetője és támogatója az apás szülésnek, majd az otthonszülésnek. A kilencvenes évek elejétől kereste a lehetőségét a háborítatlan, természetes, az anyára, a családra összpontosító szülés feltételeinek megteremtésére, beadványokkal próbálta elérni az otthonszülés feltételrendszerének kidolgozását, ám sokáig merev elutasításban részesült. (2011. március 2-án a kormány megalkotta a rendeletet az otthonszülés szabályairól.)

1991-ben civil kezdeményezésként alakult meg az Alternatal Alapítvány amelynek célja, hogy az emberélet egyik legfőbb eseményénél, a gyermek születésénél segítsen az anyáknak és a családoknak - figyelembe véve egészségi állapotukat, vágyaikat és a tudomány aktuális fejlettségi fokát.

1989-től vallja magát független bábának, akkor kísérte az első magyarországi otthonszülést. Azóta kb. 3500 otthonszülésnél volt jelen független bábaként. 1994-ben megalakult az első magyarországi születésház, amely az otthonszülések háttérintézményeként működött, majd 1997-ben követte a második születésház.

2007. október 26-án három évre eltiltották szakmája gyakorlásától, mivel 2000 márciusában megsértette a foglalkozási szabályokat egy otthonszülésnél, ahol meghalt a csecsemő. A bíróság szerint a vádlott tudatosan nem tett eleget a szakmai szabályoknak, több foglalkozási szabályt megszegett és ezzel közvetlen veszélynek tette ki a csecsemőt.

2009-ben maradandó fogyatékosságot, illetve halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolta meg az ügyészség, miután egy általa vezetett szülés közben a magzat életét vesztette. 2009 novemberében a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) egyesítették a vádakat és úgy ítélték meg, hogy a cselekmény emberölésnek is minősíthető, a per a Fővárosi Bíróságon folytatódott. A Fővárosi Bíróság megállapította, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság szabályt sértett az átminősítéssel és az ügyet visszahelyezte.

A Fővárosi Bíróságon 2010. június 8-án kezdődött meg Geréb Ágnes és négy társa büntetőpere. Az ügyészség négy - 2003-ban, 2006-ban valamint 2007-ben történt - otthonszüléssel kapcsolatban emelt vádat maradandó fogyatékosságot eredményező, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, valamint foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt.

2010. október 5-én ismét őrizetbe vette a rendőrség, miután egy általa vezetett tanfolyam közben az egyik részvevőnél megindult szülés során a csecsemő légzése és vérkeringése leállt és újra kellett éleszteni. 2010. november 8-án a bíróság az előzetes letartóztatását két hónappal meghosszabbította. 2010. december 22-én a Pesti Központi Kerületi Bíróság megszüntette Geréb előzetes letartóztatását, és házi őrizetbe helyezte át, amely azóta is tart.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink