• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Gyurcsány-csomag: a nagycsaládok rovására

Hírek 2009.02.19 00:00 Forrás: MTI

A nagycsaládosok szerint a kormányfő javaslatai csökkentik a családok biztonságát.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) szerint a családok bizonytalanságát és kilátástalanságát növelik azok a bejelentések, amelyeknek a lehetőségét a miniszterelnök jelentette be néhány napja - mondta Szabó Endre, a NOE elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Véleménye szerint az az irány, amelyet a miniszterelnök kijelölt, egyszerűen rossz. Ez növeli a bizonytalanságot, a családok kilátástalanságát, a demográfiai viszonyokat rontani fogja, növeli majd a családok szegénységét, és igazságtalan, mert bünteti a gyermekeket nevelőket - fogalmazott az MTI-nek nyilatkozva az elnök.

Véleménye szerint a családtámogatási rendszer bármiféle megváltoztatása érinti a demográfiai viszonyokat, s ezek között is elsősorban a termékenységet csökkenti.

A szociálpolitikai támogatás, azaz a lakáspolitikai támogatás esetében a 30 százalékot elérő önrész kötelezővé tétele sok család számára elérhetetlenné teszi a saját otthon megteremtését - mondta el Morvayné Bajai Zsuzsanna, a NOE elnökhelyettese.

Az elnökhelyettes arról is beszélt, hogy a gyes, illetve a családi pótlék felbruttósítása, valamint az adóalapba történő bevonása és megadóztatása logikátlan, emellett véleményük szerint alkotmányellenes, ugyanis ezek a jövedelmek a gyermekeket illetik meg, nem pedig a szülőket.

Szabó Endre arról is beszélt, hogy a tervezett változtatások nem veszik figyelembe azt, hogy egy eltartóra hány eltartott jut. Hozzátette: ugyanez igaz a vagyon- és ingatlanadó meglebegtetésére is, ezek ugyanis annyit jelentenének, hogy nem veszik figyelembe azt, hogy egy-egy lakásban hányan élnek. A nagycsaládok így kedvezőtlen körülmények közé kerülnek majd - emelte ki.

A NOE súlyosan károsnak tartja az áfa megemelését, ami végeredményben a szegények adója. Ők inkább azt tartanák feltételezhetőnek, hogy az élelmiszerek adóját csökkentsék, és az egészségkárosító termékek adóját - alkohol, dohány - még nagyobb mértékben növeljék, hiszen ez kompenzációt jelenthetne a szegényebb rétegeknek.

Szabó Endre arról is beszélt, hogy a legszegényebb családoknál, amelyeknél alacsony a jövedelem, ott az adókulcs növelése - amennyiben nem éri el bevételük az évi 1,7 millió forintot sem - jelentős bevételcsökkenéshez fog vezetni.

Mint hangoztatta: a családokat sújtja majd az üdülési csekkek és az étkeztetési jegyek megadóztatása is.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink