• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Ígéretes terápiás célpontokat vizsgál

Hírek 2017.05.25 15:13 Forrás: Semmelweis Egyetem
Ígéretes terápiás célpontokat vizsgál

Másodszor nyert a Lendület programban dr. Csanády László kutató.

Dr. Csanády László, az Orvosi Biokémiai Intézet docense az egyike a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Lendület programja idei 22 nyertes kutatójának. A kutatóorvos célja ioncsatorna fehérjék pontosabb megismerése, a remélt eredmények a gyógyszertervezésben is felhasználhatók.

2012-ben már elnyerte az akadémia pályázatát, az új támogatás lehetővé teszi az elmúlt 5 évben felépített kutatócsoport további működését. Az idei pályázati felhívásra 96-an jelentkeztek, az MTA 5 évre szóló támogatást nyújt a nyerteseknek.

A CFTR és TRPM2 molekulák ún. ioncsatorna-enzimek, vagyis olyan fehérjék, amelyben egyetlen polipeptid-lánc ötvözi az ioncsatorna-funkciót enzimatikus aktivitással. Mindkét fehérjének csökkent és túlzott aktivitása is betegséghez vezet, ezért ígéretes terápiás célpontok, ám molekuláris mechanizmusaiknak ismerete egyelőre nem hasznosul a gyógyszerkutatásban. A CFTR túlműködése súlyos hasmenést (pl. kolera), csökkent működése pedig veleszületett örökletes anyagcsere-betegséget, ún. cisztikus fibrózist okoz. A TRPM2 működése elengedhetetlen a normális immunválaszhoz, az inzulinkiválasztáshoz és a testhőszabályozáshoz, hipoxiát követő túlműködése viszont sejthalált okoz (pl. stroke, szívinfarktus, Alzheimer-kór).

A Semmelweis Egyetemen működő kutatócsoport célja egyrészt a két fehérje szerkezetének és működésének pontosabb megértése, másrészt ezen ismeretek hasznosítása mechanizmusra alapozott, irányított gyógyszertervezés formájában.

Dr. Csanády László öt évet töltött az Egyesült Államokban, ahol PhD-tanulmányai alatt kezdte kutatni a szervezetben található több száz ioncsatorna egyikének működését. Nemrégiben az MTA 188. közgyűlésén Akadémiai Díjban részesült tudományos munkájának elismeréséért.

Az MTA 2009-ben hirdette meg a fiatal kutatók számára kiválósági programját, aminek célja a külföldön dolgozó tehetséges kutatók hazahívása, a hazai kutatóhelyeken tudományos munkát végző tehetségek itthon tartása, továbbá az MTA kutatóhálózata nemzetközi versenyképességének növelése. Az idei 22-vel együtt eddig összesen 143 Lendület-kutatócsoport alakult. Az MTA 2017-ben 3 milliárd 570 millió forintot fordít ezek támogatására, ebből a 22 új kutatócsoport tervezett éves támogatása 784 millió forint.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink