• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Influenza: kevesebb a fertőzés, de több a súlyos eset

Hírek 2018.03.07 13:58 Forrás: ÁNTSZ
Influenza: kevesebb a fertőzés, de több a súlyos eset

Intenzív ellátásban az előző héthez képest 27,5%-al több új beteg részesült és nőtt a gépi lélegeztetést igénylő betegek száma is.

Az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg (56 800 fő) fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt február 26. és március 4. között. A 9. héten a fővárosban és 14 megyében csökkent, egy területen nem változott és 3 megyében (Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye) emelkedett az influenzás tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma - derül ki az EMMI Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztály legfrissebb jelentéséből.

Az influenzaszerű megbetegedések becsült előfordulási gyakorisága Szabolcs-Szatmár-Bereg, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb,Somogy, Vas és Baranya megyében pedig a legalacsonyabb. A héten Tolna megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területén diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenza megbetegedést.

Az orvosnál megjelent betegek kormegoszlásában lényeges változás nem történt. A betegek 31,4%-a gyermek, 34,1%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 25,5%-a, 9,0%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága a 3-5 évesek között volt a legmagasabb, ezt követte a 6-14 évesek érintettsége.

A kórházi influenza jelentőszolgálat adatai szerint az kilencedik naptári héten influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt 317 fő kórházi ápolása vált szükségessé. A kórházba utalt betegek 39,4%-a gyermek, 25,9%-a a 15-64 évesek, míg 34,7% a 65 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Az előző héthez képest 27,5%-al több (51) új betegrészesült intenzív ellátásban és 9,4%-al nőtt a gépi lélegeztetést igénylő betegek száma (35).

A 9. naptári héten az Országos Közegészségügyi Intézet Légúti Vírus Osztályára az összesen 140 influenza-gyanús betegtől származó légúti minta érkezett. Hatvankét esetben igazolták az influenzavírusok (48 influenza B és 14 influenza A), egy esetben légúti óriássejtes vírus (RSV), valamint öt főnél adenovírus kóroki szerepét. A 14 A vírus közül 13 a világjárványt okozó A/H1N1 típusába tartozott.

Összegezve: a klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy az 2018. év 3. és 9. hete között zajló influenzajárvány során a becslések szerint a lakosság 3,6%-a fordult orvoshoz. Az influenzaszerű megbetegedések száma a 7. héten érte el a maximumát, a 8. héten még alig változott, azonban a 9. héten már láthatóan csökkent a regisztrált betegszám.
A járvány ideje alatt eddig 57 közösségi járványt jelentettek Budapestről és 14 megyéből. A járványok 4 bölcsődét, 23 óvodát, 20 általános és egy középiskolát, 8 kórházat, továbbá egy hajléktalan szállót érintettek.

Zala megyét kivéve az ország összes területén mintegy 90 kórházban és klinikán van részleges vagy teljes látogatási tilalom az influenza miatt.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink