• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Influenza - leginkább a B vírus fertőz

Hírek 2018.02.07 14:51 Forrás: ÁNTSZ
Influenza - leginkább a B vírus fertőz

A gépi lélegeztetést igénylő súlyos betegek száma a negyedik hetihez képest megduplázódott.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint január 29. és február 4. között az országban másfélszer több, 47 800 beteg fordult influenzás tünetekkel orvoshoz az előző heti 31 330 fővel szemben - derül ki az EMMI Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztály legfrissebb jelentéséből.

A 5. héten valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A betegek száma Fejér megyében, a fővárosban és Pest megyében volt a legmagasabb, Vas, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig a legalacsonyabb. Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Zala megye kivételével valamennyi területen diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzavírus okozta megbetegedést.

Az elmúlt héthez viszonyítva az orvosnál megjelentek kormegoszlásában lényeges változás nem történt. A gyermekek aránya 34,7% volt, de Baranya megyében a 15 éven aluliak aránya elérte sőt meg is haladta az 50 százalékot. A betegek 32,7%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt, a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 23,8%-a, 8,8%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. Az előző héthez hasonlóan a legérintettebbek az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek voltak.

A jelentőszolgálat adatai szerint - az előző héthez viszonyítva csaknem 60 százalékkal nőtt a kórházi ápolást igénylők száma (196 fő). A kórházba utalt betegek 38,8%-a gyermek volt, 27,6%-a 15-64 évesek, míg 33,7%-a a 65 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Negyvennégy új beteg részesült intenzív ellátásban az előző heti 27 fővel szemben (63,0%), a gépi lélegeztetést igénylő új betegek száma a negyedik hetihez képest megduplázódott (38 fő). Valamennyi intenzív ellátást igénylő beteg - egy kivételével - felnőtt volt.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az 5. héten hat jelentés érkezett a fővárosból (2), valamint Heves (1), Komárom-Esztergom (1) és Veszprém (2) megyéből. A járványok három óvodát, két általános iskolát és egy egészségügyi intézményt érintettek. Öt járványban történt mintavételezés, az eddig elvégzett vizsgálatok alapján egy óvodát érintő járvány kialakulásért influenza B vírus volt a felelős.

Összegezve: a klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy hazánkban tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma, a becslések szerint a héten a lakosság 0,5%-a fordult orvoshoz influenzás tünetekkel. Az ország közigazgatási területei között továbbra is nagy különbség tapasztalható: a 100 ezer lakosra jutó influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma 150 és 895 között változott. Az elmúlt héthez hasonlóan a leggyakrabban az óvodás és az általános iskoláskorú gyermekek betegedtek meg.

Az idei szezonban ezen a héten azonosították a legtöbb influenzavírust. Az influenzás megbetegedések döntő többségéért az influenza B vírus volt a felelős. Az influenzavírusok mellett egy légúti óriássejtes vírus (RSV) és egy adenovírus jelenlétét is kimutatták.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink