• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Ismét volt kanyarós megbetegedés Magyarországon

Hírek 2018.02.10 16:25 Forrás: ECDC - Weborvos Szerző: beb
Ismét volt kanyarós megbetegedés Magyarországon

Az európai járványügyi központ adatai szerint tavaly 105-en kapták el itthon a fertőzést, de már idén is volt egy eset.

Idén az első három hétben Magyarországról is jelentettek kanyarós megbetegedést az európai járványügyi hivatalnak. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) heti jelentéséből az is kiderül, hogy a korábban hivatalosan megjelent adatokkal szemben tavaly több mint százan (105) kapták el itthon is a fertőzést. A jelentés szerint egyébként Európában 2016-2018. között összesen 50-en haltak bele a kanyaró szövődményeibe.

Az utóbbi egy hónapban is több helyen alakult ki kanyaró-járvány az Európai Unió országaiban. Az ECDC jelentése szerint továbbra is Románia az egyik legfertőzöttebb terület. Idén három hét alatt (január 12-február 2.) 316 új beteget regisztráltak, akik közül egy bele is halt a kanyaró szövődményébe. A jelentés szerint egyébként a járvány 2016-os kitörése óta mostanáig több mint 10 600-an betegedtek meg a kórban és összesen 38 volt a halálos áldozatok száma.

Görögország: Tavaly május óta 1463 kanyarós esetet jelentettek, közülük495-öt január 12-február 4-e között. A betegek közül ketten meghaltak a szövődményekbe.

Olaszországban is 106 új esetet regisztráltak január 12-e óta. Tavaly óta összesen csaknem 5 ezren (4991) kapták el a kanyarót és 2017-ben 4 halálos áldozata is volt a járványnak.

Franciaország: Több mint százan betegedtek meg január közepe óta, közülük 32-en kórházi ellátásra is szorultak. A fertőzések zöme Bordeaux környékén történt.

Egyesült Királyság: januárban 144 új kanyarós megbetegedést jelentettek öt területről.

Svédország: Göteborg környékén alakult ki januárban egy járvány, amelyben a jelentések szerint eddig 28-an fertőződtek meg.

Más országokban is regisztráltak januárban kanyarós megbetegedéseket, de itt kevesebb volt a fertőzött: Bulgária (1), Németország (7), Írország (11), Litvánia (11), Lengyelország (11), Spanyolország (3), Svájc (2)

És végül Magyarország, ahol az ECDC jelentése szerint 2016-ban egyetlen egy kanyarós eset sem volt, 2017-ben viszont 105-en fertőződtek meg, és idén az első három hétben már volt egy kanyarós fertőzés.

Az európai járványügyi központ felhívja az unión kívüli de szomszédos Ukrajnában tomboló járványra is a figyelmet: idén csak az első három hétben 2084-en kapták el a kanyarót, közülük hárman, két gyermek és egy felnőtt bele is halt a fertőzésbe. A sajtóban megjelent hírekből azt is lehet tudni, hogy azóta újabb áldozata is van a kórnak, hétfőn egy ötéves kislány halt meg Munkácson.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink