• Ónodi-Szűcs
  • Növekedési pályán van a mentőszolgálat

   Növekedési pályán van a mentőszolgálat

  • 221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

   221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

  • Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

   Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

 • kanyaró
  • Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

   Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

  • Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

   Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

  • Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

   Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

 • bérrendezés
  • Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

   Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

  • Éger az ígéretekről, költségvetésekről

   Éger az ígéretekről, költségvetésekről

  • A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

   A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

Még komolyabb bajok jönnek az egészségügyben

Hírek 2011.04.05 00:00 Forrás: MTI

Uniós biztos: 2020-ra egymillió állás lehet betöltetlen az egészségügyben.

Egymillió munkahely maradhat betöltetlenül 2020-ra az egészségügyben az Európai Unió tagországaiban, ez komoly kockázatot jelenthet a betegeknek, és egyenlőtlenséghez vezethet az ellátásban - mondta John Dalli, az Európai Bizottság egészségügyért és fogyasztópolitikáért felelős biztosa kedden Gödöllőn.

Az EU-tagállamok egészségügyi minisztereinek kétnapos kötetlen tanácskozásán tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a fiatalokat ösztönözni kell, hogy az egészségügyben vállaljanak munkát, emellett hatékonyabban kell felhasználni a meglévő emberi erőforrást.
A szakemberhiány egyenlőtlenül oszlik meg a tagországok között. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter elmondta, az egészségügyi szakemberek elvándorlása általában "egyirányú", keletről nyugatra vezet.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kijelentette, visszafordítható az egészségügyi dolgozók migrációja. Rámutatott, ez nemcsak pénzkérdés, vonzóvá kell tenni a munkakörülményeket. Ide tartozik például, hogy az önkormányzat könnyítse meg a fiatal egészségügyi dolgozóknak a letelepedést, vagy hogy ne adminisztratív feladatokat bízzanak a fiatal orvosokra. Úgy fogalmazott: "Ami rajtunk múlik, megtesszük, ami az ország gazdaságán múlik, azt izgatottan figyeljük". Az államtitkár megjegyezte, "teljesen porig rombolt népegészségügyet" vett át a tavaly megalakult kormány.

A sajtótájékoztató mindhárom résztvevője hangsúlyozta, hogy meg kell változtatni Európában a kórházközpontú szemléletet; az ellátási modell radikális átalakítására van szükség. Réthelyi Miklós elmondta: erősíteni kell az öngondoskodás fogalmát, jobban be kell vonni az embereket az egészségmegőrzésbe, rá kell venni őket, hogy vigyázzanak az egészségükre. Megemlítette, régóta szorgalmazzák, hogy az iskolákban vezessék be az egészségtan oktatását. Másfelől - tette hozzá - fontos lenne a kórházon kívüli szakemberhálózat kiépítése, mert sok betegség, például az időskori demencia esetében a gondozás, az otthoni ápolás kiválthatná a kórházi ellátást.

John Dalli erre is utalt, amikor az egészségügyi kiadások hatékonyabb felhasználásáról beszélt a tájékoztatón. Az EU-biztos üdvözölte a Magyarországon tervezett dohányzásellenes intézkedéseket, egyúttal közölte: az Európai Bizottság felülvizsgálja a nemdohányzók védelmével kapcsolatos irányelvét.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink