• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

   EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

  • Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

   Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

 • EESZT
  • Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

   Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

   Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

Még komolyabb bajok jönnek az egészségügyben

Hírek 2011.04.05 00:00 Forrás: MTI

Uniós biztos: 2020-ra egymillió állás lehet betöltetlen az egészségügyben.

Egymillió munkahely maradhat betöltetlenül 2020-ra az egészségügyben az Európai Unió tagországaiban, ez komoly kockázatot jelenthet a betegeknek, és egyenlőtlenséghez vezethet az ellátásban - mondta John Dalli, az Európai Bizottság egészségügyért és fogyasztópolitikáért felelős biztosa kedden Gödöllőn.

Az EU-tagállamok egészségügyi minisztereinek kétnapos kötetlen tanácskozásán tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a fiatalokat ösztönözni kell, hogy az egészségügyben vállaljanak munkát, emellett hatékonyabban kell felhasználni a meglévő emberi erőforrást.
A szakemberhiány egyenlőtlenül oszlik meg a tagországok között. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter elmondta, az egészségügyi szakemberek elvándorlása általában "egyirányú", keletről nyugatra vezet.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kijelentette, visszafordítható az egészségügyi dolgozók migrációja. Rámutatott, ez nemcsak pénzkérdés, vonzóvá kell tenni a munkakörülményeket. Ide tartozik például, hogy az önkormányzat könnyítse meg a fiatal egészségügyi dolgozóknak a letelepedést, vagy hogy ne adminisztratív feladatokat bízzanak a fiatal orvosokra. Úgy fogalmazott: "Ami rajtunk múlik, megtesszük, ami az ország gazdaságán múlik, azt izgatottan figyeljük". Az államtitkár megjegyezte, "teljesen porig rombolt népegészségügyet" vett át a tavaly megalakult kormány.

A sajtótájékoztató mindhárom résztvevője hangsúlyozta, hogy meg kell változtatni Európában a kórházközpontú szemléletet; az ellátási modell radikális átalakítására van szükség. Réthelyi Miklós elmondta: erősíteni kell az öngondoskodás fogalmát, jobban be kell vonni az embereket az egészségmegőrzésbe, rá kell venni őket, hogy vigyázzanak az egészségükre. Megemlítette, régóta szorgalmazzák, hogy az iskolákban vezessék be az egészségtan oktatását. Másfelől - tette hozzá - fontos lenne a kórházon kívüli szakemberhálózat kiépítése, mert sok betegség, például az időskori demencia esetében a gondozás, az otthoni ápolás kiválthatná a kórházi ellátást.

John Dalli erre is utalt, amikor az egészségügyi kiadások hatékonyabb felhasználásáról beszélt a tájékoztatón. Az EU-biztos üdvözölte a Magyarországon tervezett dohányzásellenes intézkedéseket, egyúttal közölte: az Európai Bizottság felülvizsgálja a nemdohányzók védelmével kapcsolatos irányelvét.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink