• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

MEOSZ: mind a húsz állomás legyen akadálymentes!

Hírek 2018.02.08 06:44 Forrás: MTI
MEOSZ: mind a húsz állomás legyen akadálymentes!

Csak olyan műszaki megoldást tudnak elfogadni, amely önálló, biztonságos és méltóságteljes használatot eredményez.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szerint a kormány és a főváros képviselőivel folytatott szerdai egyeztetésen elérték, hogy a 3-as metró húsz állomásából tizennyolc akadálymentes lesz, ugyanakkor azt szeretnék, ha az összeset akadálymentesítenék, így a Pöttyös utcait és az Ecseri útit is.

A szövetség MTI-hez eljuttatott közleményében idézték Kovács Ágnest, a MEOSZ elnökét, aki hangsúlyozta, hogy továbbra is elkötelezettek a teljes körű akadálymentesítésért.

"Méltányoljuk a főváros és a kormány mozgássérültekért, idősekért és kisgyermekes családokért tett lépéseit, ugyanakkor szövetségünk továbbra is kiáll amellett, hogy a fogyatékossággal élő személyek közlekedéshez, illetve hozzáféréshez való joga emberi jogi kérdés" - közölte az elnök.
Kiemelte: ennek szellemében harcolnak tovább a teljes körű akadálymentesítés megvalósulásáért. Azért, hogy a Pöttyös utcai és az Ecseri úti megállók is egyenlő eséllyel hozzáférhetőek legyenek.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy szerda délután a kormányzat képviselői egyeztetést kezdeményeztek Kovács Ágnessel, valamint Tarlós István főpolgármesterrel. Tarlós István a tárgyalást megelőzően a MEOSZ elnökét személyes találkozóra hívta, amelyen Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes és Radnai Tibor, a 3-as metró beruházásának projektigazgatója is részt vett.

Kovács Ágnes elmondta: a főpolgármester ígéretet tett arra, hogy Budapest saját erőforrásból magára vállalja a Kálvin téri mellett öt további állomás akadálymentesítését.

A megbeszélés után a MEOSZ további egyeztetést kezdeményezett a fővárossal a tervek megismerésére, ugyanis csak olyan műszaki megoldást tud elfogadni, amely önálló, biztonságos és méltóságteljes használatot eredményez.

A teljes körű akadálymentesítésről délután folytatott kormányzati egyeztetésen Kovács Ágnes és Szeneczey Balázs tájékoztatta a kormányzati oldal képviselőit arról, hogy a főváros ígéretet tett tizennyolc megálló akadálymentesítésére. A MEOSZ elnöke jelezte, hogy a fennmaradó két állomás esetében is ragaszkodnak a teljes körű akadálymentesítéshez.
Megerősítette: nem tekinti egyenrangú, alternatív megoldásnak a metróvonal kiváltását felszíni közlekedéssel, mert alacsony padlós buszokkal nem tudnak ugyanakkora járatszámot biztosítani. Ezenfelül egy buszjáratot - költséghatékonyság címén - bármikor meg lehet szüntetni, így az akadályok újrateremtődhetnek - tette hozzá.

Kovács Ágnes arra kérte a kormány képviselőit, hogy biztosítsák a költségvetésből a fennmaradó két megálló teljes körű akadálymentesítéséhez szükséges összeget. A kabinet képviselője jelezte: amennyiben a főváros a további két állomásra vonatkozó akadálymentesítési javaslatot is előterjeszt, a kormány megfontolja a finanszírozást.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi nyilatkozatában már tett erre ígéretet - jegyezték meg.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink