hirdetés
Hírek / Vissza a rovat főoldalára »

Munkaviszony lesz az otthon ápolás

A Népszabadság arról tájékoztat, hogy egy kormányzati elképzelés szerint a tartósan gondozásra szoruló családtagok - fogyatékossággal élő, tartósan beteg gyerekek, magatehetetlen, idős betegek - otthoni ápolását ellátók munkáját munkaviszonyként ismernék el.

Forgó Györgyné
Jelenleg az ápolást ellátó nagykorú ápolási díjat igényelhet, ha állandó és tartós gondozásra szoruló, illetve súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg 18 év alatti hozzátartozóját ápolja „főállásban". A munka törvénykönyve szerint az ápolást végző munkahelyén legfeljebb kétéves, fizetés nélküli szabadságot igényelhet. A családtagokat megillető ápolási díj összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege, 25800 forint.

Hirdetés

Forgó Györgyné, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára a lapnak elmondta, a tárca nem tervez változtatást az ápolási díj jogosultsági feltételein, így a közeli hozzátartozó részesülhet az ellátásban, amennyiben tartósan beteget vagy súlyosan fogyatékost ápol. A szaktárca elképzelése szerint az otthon ápolást 2007 második felétől atipikus foglalkoztatásnak minősítenék, és munkaviszonyban töltött időnek számít majd, az ápolási díj mellé nem társul majd szabadság és táppénz.

2006-11-18 :
Forrás: Népszabadság

Javasolja e cikket ismerőseinek is a Google keresőben!

Kapcsolódó cikkek

Tetszik a cikk?

Nyomtatás Cikk küldése e-mailben
hirdetés
Ezt már olvasta?

Medgyessy Péter az indiai ősi gyógymód elterjesztéséért

A magyar kormány is támogatja az ayurvéda magyarországi elfogadtatását.

Reggeli lapszemle a Weborvoson

OMSZ: Nem vagyunk mindenhatók... Újra kell gondolni az egészségügyi ellátórendszer működését... Vesztegetés-e az utólag elfogadott hálapénz?...

Az otthon ápolás munkaviszonynak számítana

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az Országépítő találkozások sorozatának utolsó állomásán bejelentette, a súlyosan értelmi fogyatékos és a halmozottan fogyatékos embereket otthon ápolók munkáját teljes vagy részidős munkaviszonynak kell elismerni.

Flabélos nyílt napok

Most Ön is ingyen kipróbálhatja!

Érdekli a XXI. század legkíméletesebb és leghatékonyabb edzési módszere?

hirdetés
hirdetés