• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Nem kalandregény, inkább filozófiai megalapozás

Hírek 2018.02.01 15:54 Forrás: Weborvos Szerző: Bernáth Bea
Nem kalandregény, inkább filozófiai megalapozás

Most kevés a nyertes és sok a vesztes. Olyan országot kell építeni, ahol mind a 10 millió magyarnak jó.

Vitathatatlan, Magyarország talpra állt és történelmi esélyt kapott. Minden feltétel ugyanis adott arra, hogy búcsút mondjanak végre a paraszolvencia rendszernek, amely az egész egészségügyet megmételyezi - minderről Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke beszélt azon a csütörtöki sajtóbeszélgetésen, ahol a szerzővel együtt bemutatták a kamara saját kiadásában megjelent első könyvet. Mint az elnök megjegyezte: ez nem egy "kalandregény", hanem egy olyan társadalomfilozófiai háttértár, amely alapja annak az egészségügyi rendszernek, amelyet "mi szeretnénk".

"Dr. Gilly Gyula: A tisztességes, tehát igazságos társadalom és az elsődleges társadalmi javak" című könyv kapcsán a MOK elnöke leszögezte: ma már evidencia, hogy nincs feltétlen összefüggés a GDP, a gazdaság teljesítőképessége és az egészségügyi ráfordítások között. Sok hasonló adottságú országban sokkal nagyobb arányban költenek az egészségügyre. A költségvetésnek prioritásokon kell alapulnia, és morális kérdés is az, hogy a döntéshozók milyen mértékben adnak forrásokat a fontos területeknek, így az egészségügynek - tette hozzá Éger István.

A könyv szerzője, Gilly Gyula is arról beszélt: már a rendszerváltás előtt és azóta is a kormányon lévők mindig azt mondták: most rossz a helyzet, de egy-két éven belül minden rendben lesz. Az elmúlt negyedszázadban az egészségügy kapcsán is mindig ez volt az ígéret. Nem akarták megérteni a mindenkori hatalmon lévők, hogy vannak olyan területek, amelyek elsőbbséget élveznek. "A közpolitika rossz pályára tévedt, ezért új alapokat kell létrehozni". A szerző szerint ezekről az új alapokról, amelyeket a most bemutatott könyvben vázol fel, el lehetne indulni, újjá lehetne építeni az egészségügyi rendszert.

S hogy mégis mi ezeknek az alapoknak az alapja? Gilly Gyula szerint most egy olyan társadalomban élünk, amelyben kevés a nyertes és sok a vesztes. Mindez se a gazdaság jelenlegi állapotával, se morálisan nem indokolható. Véleménye szerint "egy olyan országot kell építeni, ahol mind a 10 millió magyarnak jó". S bár nem akart semmilyen pártpolitikai pamfletet írni, ebben az értelemben könyve politikai mű, tette hozzá.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink