• Ónodi-Szűcs
  • A labda az államtitkárnál volt

   A labda az államtitkárnál volt

  • Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

   Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

  • Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

   Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

 • költségvetés
  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

  • Százmilliót vonnának el a kórházaktól

   Százmilliót vonnának el a kórházaktól

 • bérrendezés
  • Alulról közelítik a nemzetgazdasági átlagot

   Alulról közelítik a nemzetgazdasági átlagot

  • Felzárkóznak az egészségügyi keresetek

   Felzárkóznak az egészségügyi keresetek

  • Pártpolitikai csörte szombaton az egészségügyről

   Pártpolitikai csörte szombaton az egészségügyről

A név még a régi, a hely már új

Hírek 2009.07.01 00:00 Forrás: Weborvos

A megszokott, s megkopott épületből új helyre költött a tündérhegyi pszichoterápia.

A Tündérhegyi Pszichoterápiás és Pszichoszomatikus Rehabilitációs Osztályt 1979-ban alakította ki az akkori Egészségügyi Minisztérium a Szilassy út 6 sz. alatt fekvő, kis kórházban. A létrehozott intézményt az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézethez integrálták. 1994. január 1-től az osztály az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet felügyelete alá tartozott. Az OPNI megszűnése után az osztály az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet részeként működött tovább az eredeti helyszínen mostanáig. A szakmai team - Dr. Harmatta János főorvos vezetésével - az OPNI feladatainak átadása idején is együtt maradt és folyamatosan biztosította a betegek ellátását és folytatva a munkát az OORI-ban is.

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet 250 millió forintos állami forrás segítségével közel 3000 négyzetméternyi területen alakította ki a minden igényt kielégítő gyógyító osztályt, amely 60 fekvőbeteg (60 rehabilitációs ágyon), 30 nappali ellátásban részesülő személy elhelyezésére vált alkalmassá. Ezen felül kialakítottak egy közösségi pavilon is, ahol a csoportfoglalkozásokat végzik. A gyógyító osztály feladatain felül lehetővé vált 60 szakorvosi és 120 nem szakorvosi járóbeteg-rendelési óra biztosítása is.

Az új telephellyel az osztály lehetőségei bővülnek és az új elhelyezés belső fejlesztés-fejlődésre is lehetőséget ad.
Az osztály terápiás profilja csoporthangsúlyú, de minden páciens egyéni pszichoterápiás vezetést is kap. Az osztályon elsősorban lelki eredetű problémák (depresszió egyes formái, pánikbetegség és egyéb szorongásos zavarok, illetve fóbiák, kényszeres zavarok, pszichoszomatikus betegségek, kapcsolati zavarok, és személyiségzavarok) kezelése folyik egyéni és csoportos formákban. Az osztály pszichoterápiás, azon belül is alapvetően pszichoanalitikus szemléletben működik, ami azt jelenti, hogy a tünetek (szorongás, pánik, depresszió stb.) hátterében meghúzódó nem-tudatos, tudattalan lelki konfliktusok feltárását és megértését, illetve átdolgozását célozza. Emellett amennyiben szükséges gyógyszerrel támogatják a pszichoterápiás folyamatban résztvevő pácienst.

A Tündérhegyi Európai Pszichoterápiás Képzés keretében nemcsak hazánkban, hanem Szlovákiában Trencenben és Romániában Marosvásárhelyen is végeznek képzést. Az osztály pszichiáter és pszichoterapeuta rezidenseket egyaránt fogad 3-3- hónapos gyakorlatra. Akkreditált a pszichoterápiás képzés teljes spektrumában a képzésre. Az osztály az Operacionalizált Pszichodinamikus Diagnosztika egyetlen hazai nemzetközileg akkreditált képzőhelye.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink