• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

November 9-e a Magyar Jelnyelv Napja

Hírek 2017.11.09 11:43 Forrás: Weborvos
November 9-e a Magyar Jelnyelv Napja

A siketek társadalmi befogadása csak akkor lehetséges, ha a jelnyelv az élet minden területén használható lesz.

A fennállásának 110. évfordulóját ünneplő Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) kezdeményezésére az Országgyűlés a magyar jelnyelv elismeréseként november 9-ét a Magyar Jelnyelv Napjának nyilvánította, ezzel is tisztelegve a jelnyelvhasználó közösség társadalmi beilleszkedését legjobban elősegítő magyar jelnyelv előtt - tudatta a szervezet sajtóközleménye.

Ezen a napon kezdődik a SINOSZ – a Siketek Világszövetségével (World Federation of the Deaf, WFD) közösen szervezett – nemzetközi konferenciája is, melynek fővédnöke Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

A SINOSZ 2015-ben 134 WFD-tagország közötti szoros versenyt követően nyerte el a jogot a WFD III. Nemzetközi Konferenciájának megszervezésére, amelyen idén november 8. és 10. között 83 ország mintegy 700 résztvevőjét látja vendégül Budapesten.

A „Társadalmi befogadás a jelnyelven át" alcímmel fémjelzett nemzetközi konferencia ambiciózus célja, hogy elősegítse a jelnyelv, a jelenleginél jóval szélesebb körű használatát és elismertségét, abból az alapvetésből kiindulva, hogy a siketek társadalmi befogadása csak akkor lehetséges, ha a jelnyelv hivatalosan is elismert és az élet minden területén használható lesz.

„Hatalmas elismerés és megtiszteltetés ez a SINOSZ és a siket jelnyelvhasználó közösség számára, hiszen a kezdeményezésünk elfogadásán túl – amellyel elismerik a magyar jelnyelv fontosságát és szerepét –, egy ilyen nívós és nemzetközi konferenciát is megszervezhetünk Budapesten a WFD-vel közösen." – mondta Kósa Ádám, a SINOSZ elnöke.

A jelentős magyar kormányzati támogatással megvalósuló konferencia szervezési jogának elnyerése jelzi, hogy a WFD elismeri a legrégebben működő fogyatékossággal élők érdekeit képviselő szervezet kitartó munkáját, hiszen a SINOSZ épp a budapesti konferencia idején ünnepli fennállásának 110-ik évfordulóját, mely ünnepség díszvendége Áder János, köztársasági elnök.

„A WFD nevében ezúton is szeretnék őszintén gratulálni a SINOSZ a hallássérült közösség társadalmi beilleszkedéséért tett erőfeszítéseihez, amelynek eredményeként a mai napot hivatalosan is a Magyar Jelnyelv Napjaként ünnepelhetjük. A WFD megtisztelve érzi magát, hogy részese lehet ennek a történelmi pillanatnak és osztozhat a magyar siket társadalom tagjaival ebben az örömben." – mondta Colin Allen, a WFD elnöke.

A konferencia előadásai és kerekasztal-beszélgetései során érintett főbb témakörök: a bilingvális oktatás, jelnyelv a családban, siket munkavállalók helyzete és munkaerőpiaci integrációja és a kommunikáció akadálymentesítése érdekében történő korszerű technológiák, illetve megoldások bemutatása.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink