• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Nyitott laborok, élethű betegszimulátorok

Hírek 2018.02.01 14:13 Forrás: Semmelweis Egyetem
Nyitott laborok, élethű betegszimulátorok

Az SE Egészségtudományi Karának nyílt napja népszerűnek bizonyult.

A gyógytornász, a dietetikus és a szülésznő szakirányok kerültek dobogós helyekre a látogatók száma alapján az Egészségtudományi Kar (ETK) múlt pénteki nyílt napján. Az érdeklődőket reggel kilenc órától délután kettőig folyamatosan oktatással kapcsolatos tájékoztatók és nyitott laborok várták.
Az ETK bejárata előtt már kapunyitáskor sokan várakoztak, az eseményre az ország minden tájáról érkeztek középiskolások, idén a tavalyinál is többen, csaknem nyolcszázan látogattak el a nyílt napra, ahol a képzésben részt vevő oktatók és hallgatók jóvoltából a kar valamennyi szakiránya, specializációja és mesterképzése bemutatkozott.

A korábbi évekhez hasonlóan elsősorban a dietetikus, gyógytornász, szülésznő és védőnő szakirány után érdeklődtek, de sokan szerettek volna információhoz jutni az ápolóképzésről is.

A képzési tájékoztatók mellett a középiskolásokat bemutatók is várták a nyílt napon. A diákok élethű szimulátorokon ismerkedhettek meg a beteg vitális paramétereinek mérésével, használhatták az ehhez szükséges eszközöket, például monitort, vérnyomásmérőt, fonendoszkópot. A csecsemő- és gyermekápolási kabinetben betekintést nyerhettek az újszülött-, koraszülött- és gyermekápolásba; a “Baby" szimulátor mellett pedig megismerkedhettek azzal a nemrég beszerzett szimulátorral, amely a betegmonitorozás gyakorlásának eszköze. Ugyancsak megtekinthették a koraszülött-ellátás néhány speciális eszközét, valamint egy koraszülött baba mását kézbe is foghatták. A felnőtt demonstrációs teremben a mindennapos ápolási beavatkozásokat mutatták be, a jövőbeli hallgatók kipróbálhatták a gyakorlati oktatáshoz szükséges eszközöket.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt, az ETK dékánja köszöntőjét követően a szülészeti szimulációs laborban folyó bemutatóhoz csatlakozott, ahol elmondta, hogy a szülészeti szimulációs baba a kar egyik legújabb büszkesége, melyen nem csak a kar ápoló, mentőtiszt, védőnő hallgatói gyakorolhatnak, hanem az orvosképzésben és posztgraduális szakorvosképzésben résztvevők is. Kiemelte, az országban csak az ETK-n használják ezt az oktatási szimulációs eszközt, mely a normál szülés fázisai mellett a fej- és farfekvéses szülés, a méhlepény megszülése, a vállelakadás, a baba nyakára tekeredő köldökzsinór bemutatására is alkalmas, a legmodernebb számítógépes program segítségével.

A diákok a nyílt napon a Morfológiai és Fiziológiai Tanszék élettan laborját is megnézhették, ahol az alapozó tantárgyakból – biológia, élettan, anatómia – kaphattak ízelítőt. Emellett további tájékoztatókon kérdéseket tehettek fel a munka- és karrierlehetőségekről, a külföldi tanulmányokról, a kollégiumi elhelyezésről, az ösztöndíjakról és a hallgatói életről is.

A dékán ebben az évben is nagyon sikeresnek értékelte a nyílt napot, hiszen észrevehetően egyre több középiskolás érdeklődik a képzéseik iránt. Dr. Nagy Zoltán Zsolt reményét fejezte ki, hogy a szakemberek utánpótlása folyamatos lesz, ennek érdekében indították el 2017-ben a régóta hiányzó egészségügyi tanárképzést is a karon.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink