• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

   Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

   Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

  • EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

   EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

Otthonápolási termékek és szolgáltatások fejlesztéséről

Hírek 2017.12.07 15:49 Forrás: Weborvos
Otthonápolási termékek és szolgáltatások fejlesztéséről

Országos szakmapolitikai fórumot tartottak a HoCare projektben elért eddigi eredményekről.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 2016 áprilisa óta konzorciumi partnerként részt vesz az INTERREG EUROPE Program „HoCare" című projektben, amely kimondottam az otthonápolási termékek és szolgáltatások innovatív fejlesztését támogató regionális, nemzeti és uniós konstrukciók eredményességét és hatékonyságát törekszik javítani az ún. „QUADRUPLE HELIX" modell (a kormányzat, az egyetemek, az ipar és a végfelhasználók) négyes egységében történő együttműködésére építve. A projekt fő célja, hogy olyan javaslatok szülessenek az uniós és hazai források támogatási konstrukcióinak (pályázati felhívások és/vagy kiemelt projektek) módosítására, illetve új konstrukciók megnyitására, amelyekkel lehetővé válhat az otthonápolási innovatív termékek és szolgáltatások elterjedése.

Eddig három, nemzetközi tematikus workshopot rendeztek, amelyek lehetőséget teremtettek arra, hogy a projektben részt vevő országok érdekelt csoportjai tapasztalatot cserélhessenek és megoszthassák egymással a legjobb gyakorlataikat.
Az ÁEEK 2017. december 5-én az eddigi workshopokon elért eredmények, a feltárt kihívások és a jó gyakorlatok alapján előzetesen felmerült javaslatok ismertetésére és megvitatására országos szakmapolitikai fórumot rendezett a hazai betegszervezetek, az ellátásban részt vevő intézmények és szakemberek, az üzleti szféra (gyártók és forgalmazók), az egyetemek és kutatók, valamint az érintett szak- illetve támogatáspolitikákért felelős hatóságok részvételével.

A fórumon megjelenteket az EMMI egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkára, Ladányi Márta köszöntötte, aki kiemelte, hogy Magyarországon, ahol minden ötödik lakos 60 éven felüli, rendkívül fontos az otthoni szakápolás, illetve az alapellátás és azon belül otthoni ellátás szerepének, jelentőségének és minőségének növelése, valamint a szolgáltatás hozzáférhetőségének javítása. Kitért arra, hogy az otthoni szakápolás mára már önálló szolgáltatási területté vált. A technológia innovációk nagymértékben segítik a betegellátást, a standardizált táv és integrált egészségügyi ellátás elterjedését. Üdvözölte, hogy a HoCare projekt olyan európai jó gyakorlatokat tudott feltárni, amelyek a rendszer szintű, a technológiai és a szolgáltatási-ellátási innováció összehangolt fejlesztésére, illetve annak támogatására vonatkoznak.

Az NGM részéről Tipold Ferenc területfejlesztési tervezési főosztályvezető a fejlesztéspolitika szemszögéből ismertette, hogy a jelenlegi programok és konstrukciók mennyiben járulnak hozzá a versenyképességet erősítő hálózatosodáshoz.

Az ÁEEK nevében Gondos Miklós közép-magyarországi területi igazgató üdvözölte a fórum résztvevőit. A fenntartó szemszögéből kiemelte, fontos, hogy a minőségi ellátáshoz való hozzáférés javítása, a szakemberhiány enyhítése és az ellátórendszer hatékonyságának és fenntarthatóságának érdekében erősödjön az ellátók (intézmények és szakemberek) részvéte az innovációs folyamatokban.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink