• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

   Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

  • Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

   Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

 • EESZT
  • Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

   Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

  • Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

   Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

  • EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

   EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

Radiológia: a naprakész tudás elengedhetetlen

Hírek 2017.08.29 07:07 Forrás: Semmelweis Egyetem
Radiológia: a naprakész tudás elengedhetetlen

A Mammográfiai Részleg felújítása után az egyetem ismét csatlakozhat az ÁNTSZ emlődiagnosztikai szűrővizsgálatához.

25 éve dolgozik a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján Kőmezei Ágnes klinikai vezető asszisztens, aki a szakma eszközorientáltsága miatt különösen fontosnak tartja a folyamatos továbbképzés mellett a dolgozók egyéni elkötelezettségét és érdeklődését hivatásuk iránt, valamint úgy véli, hogy a diagnosztikai képalkotásban dolgozók között különösen fontos az információáramlás és a naprakész ismeretek egymásnak való átadása.

A mostani pozíciójában 2014 októbere óta dolgozik, 25 munkatársat felügyelve. Munkaideje felében vezetői feladatokat lát el, a másik felében orvosdiagnosztikai labor analitikusként vesz részt a betegellátásban, amiről nem is szeretne lemondani. A Radiológiai Klinikán központi képalkotó diagnosztika zajlik, vagyis a Külső Klinikai Tömb (KKT) fekvő és ambuláns betegeit látják el, akik különböző diagnosztikai vizsgálatra érkeznek ide. A röntgen, ultrahang, CT, MR-, angiográfiás, mammográfiás vizsgálatok tehát részben előjegyzés alapján, részben akut kérésekre történnek, ismertette a napi munkamenetet az egyetem honlapján Kőmezei Ágnes.

Az elmúlt 25 évben jelentős változások történtek a klinikán – emelte ki Kőmezei Ágnes hozzátéve, hogy amikor itt kezdett dolgozni, még több klinikán működött önálló röntgendiagnosztikai részleg, ezek mellett üzemelt a radiológia az onkológiával közösen. Amikor megépült az új Külső Klinika Tömb, megtörténhetett a központosítás, ami jelentős könnyebbséget jelent a klinika munkatársainak, akiknek már nem kell a különböző egységekbe járniuk, hanem egyenesen ide hozzák a betegeket – mondta.
A KKT megújulásával technikai előrelépés is történt a klinikán, ahol már minden eszköz digitális, nincs analóg diagnosztikai eljárás, valamint új MR és CT készülékekkel bővült az eszközpark – tette hozzá.

Mivel erősen eszközorientált szakmáról van szó, az asszisztensek a szakképzésen megtanulják a képalkotó berendezések helyes és biztonságos használatát, miközben folyamatosan továbbképzésekre kell járniuk a legújabb eszközök alapos ismerete érdekében – számolt be Kőmezei Ágnes. Mint hangsúlyozta, az ultrahangon kívül minden képalkotó vizsgálatot az asszisztensek végeznek el, ezért a technikai felkészültség mellett anatómiai ismeretekre is szükség van, fel kell ismerni az életveszélyes elváltozásokat és azonnal jelenteni a szakorvosoknak. A naprakész tudás elengedhetetlen ebben a szakmában, ahol a továbbképzéseken való részvétel mellett az egymásnak való tudásátadás is szükséges – összegezte.

z elvándorlás sajnos a szakasszisztenseket is érinti – tette hozzá az utánpótlás kapcsán kitérve rá, hogy igyekeznek gyakorlattal rendelkező dolgozókat felvenni, ugyanakkor van két képalkotó diagnosztikai analitikus hallgatójuk az Egészségtudományi Karról (ETK), akik felügyelet mellett, részmunkaidőben dolgoznak oklevelük megszerzéséig. Továbbiak a teljes cikkben

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink