• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

   EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

  • EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

   EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

Radiológia: a naprakész tudás elengedhetetlen

Hírek 2017.08.29 07:07 Forrás: Semmelweis Egyetem
Radiológia: a naprakész tudás elengedhetetlen

A Mammográfiai Részleg felújítása után az egyetem ismét csatlakozhat az ÁNTSZ emlődiagnosztikai szűrővizsgálatához.

25 éve dolgozik a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján Kőmezei Ágnes klinikai vezető asszisztens, aki a szakma eszközorientáltsága miatt különösen fontosnak tartja a folyamatos továbbképzés mellett a dolgozók egyéni elkötelezettségét és érdeklődését hivatásuk iránt, valamint úgy véli, hogy a diagnosztikai képalkotásban dolgozók között különösen fontos az információáramlás és a naprakész ismeretek egymásnak való átadása.

A mostani pozíciójában 2014 októbere óta dolgozik, 25 munkatársat felügyelve. Munkaideje felében vezetői feladatokat lát el, a másik felében orvosdiagnosztikai labor analitikusként vesz részt a betegellátásban, amiről nem is szeretne lemondani. A Radiológiai Klinikán központi képalkotó diagnosztika zajlik, vagyis a Külső Klinikai Tömb (KKT) fekvő és ambuláns betegeit látják el, akik különböző diagnosztikai vizsgálatra érkeznek ide. A röntgen, ultrahang, CT, MR-, angiográfiás, mammográfiás vizsgálatok tehát részben előjegyzés alapján, részben akut kérésekre történnek, ismertette a napi munkamenetet az egyetem honlapján Kőmezei Ágnes.

Az elmúlt 25 évben jelentős változások történtek a klinikán – emelte ki Kőmezei Ágnes hozzátéve, hogy amikor itt kezdett dolgozni, még több klinikán működött önálló röntgendiagnosztikai részleg, ezek mellett üzemelt a radiológia az onkológiával közösen. Amikor megépült az új Külső Klinika Tömb, megtörténhetett a központosítás, ami jelentős könnyebbséget jelent a klinika munkatársainak, akiknek már nem kell a különböző egységekbe járniuk, hanem egyenesen ide hozzák a betegeket – mondta.
A KKT megújulásával technikai előrelépés is történt a klinikán, ahol már minden eszköz digitális, nincs analóg diagnosztikai eljárás, valamint új MR és CT készülékekkel bővült az eszközpark – tette hozzá.

Mivel erősen eszközorientált szakmáról van szó, az asszisztensek a szakképzésen megtanulják a képalkotó berendezések helyes és biztonságos használatát, miközben folyamatosan továbbképzésekre kell járniuk a legújabb eszközök alapos ismerete érdekében – számolt be Kőmezei Ágnes. Mint hangsúlyozta, az ultrahangon kívül minden képalkotó vizsgálatot az asszisztensek végeznek el, ezért a technikai felkészültség mellett anatómiai ismeretekre is szükség van, fel kell ismerni az életveszélyes elváltozásokat és azonnal jelenteni a szakorvosoknak. A naprakész tudás elengedhetetlen ebben a szakmában, ahol a továbbképzéseken való részvétel mellett az egymásnak való tudásátadás is szükséges – összegezte.

z elvándorlás sajnos a szakasszisztenseket is érinti – tette hozzá az utánpótlás kapcsán kitérve rá, hogy igyekeznek gyakorlattal rendelkező dolgozókat felvenni, ugyanakkor van két képalkotó diagnosztikai analitikus hallgatójuk az Egészségtudományi Karról (ETK), akik felügyelet mellett, részmunkaidőben dolgoznak oklevelük megszerzéséig. Továbbiak a teljes cikkben

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink