• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Robbant a brit fogturizmus

Hírek 2008.04.06 00:00 Forrás: Weborvos

A birminghamiek is megtalálták a magyar fogklinikákat.

Százával utaznak az angliai Birmingham fájós fogú lakói Magyarországra, a hazainál sokkal olcsóbb ellátás reményében, áll az egyik helyi lap beszámolójában. A jelenség Nagy-Britannia egészére jellemző, miután az állami fogászati ellátás az ország nagy részén szinte hozzáférhetetlenné vált, a magánpraxisok pedig megfizethetetlenek.


A Birmingham Mail című helyi újság hétvégi kiadása szerint a közép-angliai nagyvárosból ma már havonta átlagosan 140-en utaznak külföldre fogászati kezelés végett, és a kedvenc célpontok között van Magyarország.


Az idézett felmérés szerint Birmingham egyike annak a hat brit térségnek, ahol a legtöbben keresnek külföldi fogászati szakellátást.


A lap megszólaltatja egy budapesti magánklinika társigazgatóját, aki elmondja: az elmúlt egy-két évben "robbant" a brit fogturizmus, és az ő klinikájának páciensi köre 95 százalékban britekből áll. Csak ez a budapesti praxis havonta kétszáz brit beteget kezel.
A magyar fogorvos hozzátette: nála a birminghami áraknak átlagosan a feléért lehet igénybe venni a szolgáltatásokat.


A brit sajtóban évek óta rendszeresen visszatérő téma, hogy az állami ellátás nélkül maradt britek tízezrei keresnek fel magyarországi fogászati klinikákat, ahol az otthoni - komplex kezelések esetén akár több tízezer fontra rúgó - magánrendelői díjszabások töredékéért részesülnek teljes körű ellátásban.


Az ingyenes brit állami közegészségügyi szolgálaton (NHS) belül szinte lehetetlen hozzájutni fogászati ellátáshoz, mivel a fogorvosok tömegesen mondják fel NHS-szerződésüket - mert az NHS éves kiutalása számukra is maximált, mind kevésbé fedezi a költségeket, benne a fogorvosok jövedelmével is -, és csak magánrendelésen hajlandók fogadni pácienseiket.


Ma már a brit lakosság csaknem 80 százaléka olyan térségben él, ahol egyáltalán nincs állami fogászati ellátás. Néhány hónapja komoly feltűnést keltett egy szakmai felmérés, amely kimutatta: a britek 6 százaléka kényszerült már arra, hogy saját magán végezzen el fogászati beavatkozásokat. Előfordult, hogy pillanatragasztóval állítottak helyre letört koronát, sőt, voltak olyanok is, akik harapófogóval húzták ki saját fájó fogaikat.
Ebben a helyzetben egyre többen keresnek külföldi kezelési lehetőségeket. Becslések szerint tavaly körülbelül 40 ezer brit utazott külföldre fogászati kezelésre. A Birmingham Mail tudomása szerint tavaly a számul 45 ezer volt volt, 2006-ban még csak 30 ezer. A fogturizmus legnépszerűbb célpontja évek óta Magyarország.


A The Independent című brit liberális napilap nemrég idézett egy uniós felmérést, amely szerint Angliában a legdrágább, Magyarországon viszont messze a legolcsóbb a fogászati kezelés az EU-n belül. Az ismertetett vizsgálat azt mutatta ki, hogy például egy egyszerű fogtömésért Angliában 156 eurónak (csaknem 40 ezer forintnak) megfelelő összeget kell fizetni, Magyarországon azonban ez akár 8 euróból (kétezer forint) megúszható.
Ugyanezen felmérés szerint egy percnyi fogorvosi munkaköltség Magyarországon átlagosan 0,09 euró, vagyis 9 eurócent (23 forint), Angliában ugyanakkor 2,88 euró (730 forint).

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink