• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Sugárveszély nélkül is kimutatható a rákos daganat

Hírek 2014.02.25 15:53 Forrás: MTI

Az új módszer a mágneses rezonanciás képalkotó eljárás (MRI) egy módosítása.

Sugárzás nélkül is kimutatható a rákos daganat, ezzel csökken a későbbi tumor kialakulásának veszélye - állapította meg egy amerikai kutatás. A Stanford Egyetem és a Lucile Packard Gyermekkórház kutatói olyan módszert fejlesztettek ki, amellyel a fiatal betegeket testét anélkül vizsgálhatják, hogy sugárveszélynek tennék ki őket - tudósított a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál a The Lancet Oncology című szaklap friss számában ismertetett kutatásról.

Az új módszer a mágneses rezonanciás képalkotó eljárás (MRI) egy módosítása, amely új, nem sugárzó kontrasztanyagot vesz igénybe a daganat kimutatásához. Az új technika ugyanolyan hatékonyan mutatja ki a tumort, mint a sugárzó anyagot használó PET-CT (pozitron-emissziós tomográfia) - derült ki a kutatásból.

Noha az egész testre kiterjedő PET-CT a rák kimutatásának hatékony módszere, van egy nagy hátránya: túl nagy sugárterhelésnek teszi ki a szervezetet. Gyermekek és serdülők esetében még jelentősebb a kockázat, hiszen fejlődésben vannak, ráadásul a sugárzás miatt életük során később kialakulhat náluk újabb daganat.

A kutatócsoport 22 betegnél hasonlította össze a módosított MRI-eljárást a PET-CT eredményeivel. A résztvevők életkora 8 és 33 év közé esett, és limfómájuk vagy szarkómájuk volt. A limfóma nyirokrendszeri eredetű daganat, a szarkóma a csontok, ízületek, zsír-, izom- és érszövetek rákbetegsége.

A múltban több akadálya is volt a daganatot diagnosztizáló, egész testre kiterjedő MRI-nek. A vizsgálat akár két órát is igénybe vehet, míg a teljes test PET-CT csak pár percig tart. Ennél is lényegesebb azonban, hogy sok szerv esetében az MRI-vizsgálat nem különböztette meg az egészséges szövetet a rákostól.

Az eddigi kontrasztanyagok, amelyeket a páciens szervezetébe injekcióztak, hogy láthatóvá tegyék a daganatot, a hosszú, egésztestes MRI időtartamához képest túl gyorsan kiürültek az egyes szervekből.

A kutatócsoport most a daganat kimutatására vas nanorészecskéket tartalmazó kontrasztanyagot használt, ezek napokon át megmaradnak a szervezetben. Az MRI-vizsgálat során a nanorészecskék az ereket világosabbá teszik, az egészséges csontvelő, a nyirokcsomók, a máj és a lép sötétebbnek mutatkoznak, így a rákos szövet jól elkülönül.

A módosított MRI-vizsgálat a páciensek kezelése során elvégzett PET-CT felvételeihez hasonló minőségű információval szolgált. A 22 betegnél a PET-CT az összesen 174 daganatból 163-at mutatott ki, az MRI 158-at. A két eljárás érzékenysége, diagnosztikus pontossága hasonlónak bizonyult.

Egyetlen betegnél sem léptek fel allergiás reakciók a kontrasztanyaggal szemben - olvasható a tanulmányban.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink