• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Számtalan tudományos előadás a TDK-konferencián

Hírek 2018.02.08 10:05 Forrás: Semmelweis Egyetem
Számtalan tudományos előadás a TDK-konferencián

Aki TDK-val rendelkezik, könnyebben nyerhet PhD-képzési helyet.

Harminchét szekcióban 355 magyar előadás szerepel a Semmelweis Egyetem 2018-as Orvos-, Fogorvos- és Gyógyszerésztudományi Diákköri Konferenciájának programjában, melynek keretében megrendezik a mára hagyománnyá vált nemzetközi TDK-konferenciát is. A három napos konferenciát dr. Szél Ágoston rektor és dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes, a Tudományos Diákköri Tanács elnöke nyitotta meg. Átadták a Kiváló Tudományos Diákköri Nevelő és a Semmelweis Egyetem Kiváló Diákköröse díjakat, valamint az elsőszerzős publikáció megjelenéséért járó kitüntetéseket. A konferencia nyitó előadását dr. Csermely Péter, az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet egyetemi tanára tartotta.

Az egyetemi lét elengedhetetlen része a kutatói szellem, a tudományos munka támogatásának egyik célja pedig, hogy ez a kutatói attitűd minél előbb tükröződjön a hallgatókban – mondta dr. Szél Ágoston beszédében. Ma már egy komolyabb vezetői pozíciót aligha lehet tudományos háttér nélkül magabiztosan betölteni, aki pedig a végzés évében TDK-val büszkélkedhet, annak számára a megfelelő PhD-képzési hely elnyerése válik könnyebbé – fogalmazott.

„Önökre, tudományos munkát végző fiatal hallgatókra úgy tekintünk, mint az egyetem következő oktató-kutató generációjának előképeire" – tette hozzá a rektor.

Dr. Merkely Béla megnyitó beszédében a Tudományos Diákköri Tanács elnökeként eltöltött tíz évére visszatekintve hangsúlyozta, egy évtized alatt több mint négyszeresére duzzadt az OTDK-n az egyetemet képviselő hallgatók száma. A tavalyi évben 170 ifjú kutató vett részt az országos megmérettetésen, ahol a négy orvosegyetem közül a legsikeresebben teljesítettek.

A klinikai rektorhelyettes a konferencia programjának ismertetése után elmondta, idén is erősödnek az egyetem nemzetközi kapcsolatai, hiszen a magyar nyelvű előadások mellett ismét megrendezik a nemzetközi TDK-konferenciát. Köszönetét fejezte ki a tudományos ülés legjelentősebb támogatójának, a Richter Gedeon Nyrt.-nek, akik hárommillió forintos hozzájárulásukkal 2014 óta minden évben lehetővé teszik a pénzjutalmak kiosztását.

A 2018. évi egyetemi TDK-konferencia nyitó előadását a Kiváló Tudományos Diákköri Nevelő címet ismételten elnyerő oktatók egyike, dr. Csermely Péter, az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet egyetemi tanára tartotta “Hálózatos döntéshozatali mechanizmusok egészséges és rákos sejtek esetén" címmel. Előadásában elmagyarázta: a szociális hálózatokhoz hasonlóan az emberi testen belüli komplex rendszerekben is a periféria az innováció forrása. Amikor egy komplex rendszert, például egy sejtet új információ ér, a “véleményformáló" hálózatos mag tagjai mellett a periferikus nódusok is bevonódnak a döntéshozatalba. A kutatásokból szerzett tapasztalatok szerint a jó válaszreakció a periféria nódusaiból kerül be a központba, majd amikor a korábban ismeretlen helyzet megismétlődik, ők kódolják majd az új viselkedési formákat.

Összegzésként elmondta: míg kezdetben a rákos sejtek túléléséhez a periféria kreativitása szükséges – a tumort ugyanis ekkor még a periféria és a plaszticitás növelése élteti – később a periféria átalakítja a hálózatos magot, így a metasztatikus sejtes hálózat újra merevebbé válik. Mindezek ismeretében különböző gyógyszeres beavatkozásokkal szükséges kezelni a rák korai és későbbi stádiumát. A kezelések sokszor azért is hatástalanok, mert a legtöbb tesztrendszert a korai stádiumra jellemző sejtek képezik, a betegek többsége esetén viszont a rákot csak eléggé késői stádiumban lehet felismerni.

Dr. Csermely Péter, az előző Kiváló Tudományos Diákköri Nevelő kitüntetése óta eltelt húsz évben több mint 100 TDK-s hallgatóval dolgozott együtt. 2000-2009 között a Semmelweis Egyetem TDK elnöke, 2000-2007 között az Országos Tudományos Diákköri Tanács ügyvezető elnökségének tagja volt.

A február 7-9-ig tartó konferenciának a Nagyvárad téri Elméleti Tömb ad otthont. A rendezvényen részt vevő hallgatóknak három – laparoszkópos, gyógyszerészeti és fogorvosi – gyakorlati versenyen is lehetőségük nyílik összemérni tudásukat a külföldi hallgatókkal.

A díjazottak listája a Semmelweis Egyetem honlapján található.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink