• Ónodi-Szűcs
  • A labda az államtitkárnál volt

   A labda az államtitkárnál volt

  • Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

   Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

  • Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

   Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

 • költségvetés
  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

  • Százmilliót vonnának el a kórházaktól

   Százmilliót vonnának el a kórházaktól

 • bérrendezés
  • Alulról közelítik a nemzetgazdasági átlagot

   Alulról közelítik a nemzetgazdasági átlagot

  • Felzárkóznak az egészségügyi keresetek

   Felzárkóznak az egészségügyi keresetek

  • Pártpolitikai csörte szombaton az egészségügyről

   Pártpolitikai csörte szombaton az egészségügyről

Széchenyi-díj - Pléh Csaba pszichológus

Hírek 2010.03.15 00:00 Forrás: MTI

"Igazából úgy érzem, hogy nemcsak az én elismerésem, hanem az egész szakmáé is.

A magyar kognitív pszichológiáé, amely az utóbbi két évtizedben lett nagykorú, s vált valódi önálló, komoly és nagy befolyású tudományterületté" - mondta az MTI-nek Pléh Csaba pszichológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, aki hétfőn vette át a Széchenyi-díjat.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának megbízott tanszékvezető egyetemi tanárát "az egyetemes pszichológia tudományának értékeit gazdagító, a magyar pszichológia-történet, a megismerés-tudomány terén végzett kutatásaiért, határainkon túl is elismert oktatói, publikációs és szakmai-közéleti tevékenységéért" tüntették ki a legrangosabb hazai tudományos elismeréssel.

Mint hozzátette: a Széchenyi-díjjal egyben a pszichológiának ezt a kísérleti ágát is elismerte a magyar állam, a kormányzat.

Pléh Csaba jelenlegi kutatásaival kapcsolatban elmondta, hogy diákjaival és fiatalabb munkatársaival egy nagy pszicholingvisztikai kézikönyvet készít.

"Azt próbáljuk megmutatni, hogy a magyar nyelvre sajátosan érvényes feldolgozási és elsajátítási eredmények, amelyek arról szólnak, hogy mi hogyan értünk meg mondatokat, hogyan társalgunk, sajátítjuk el a nyelvet, milyen szempontból érdekesek az egész nemzetközi pszicholingvisztikai közösség számára. A magyar és más nyelvek megértési és elsajátítási mechanizmusainak összefüggéseit, eltérését és hasonlóságát állítjuk előtérbe" - fogalmazott az akadémikus. A félezer oldalasra tervezett kézikönyv előreláthatólag 2011-ben lát napvilágot.

A további terveivel kapcsolatban Pléh Csaba elmondta, hogy angol nyelvű pszichológiatörténetet ír. Ez két szempontból helyezi új megvilágításba a nemzetközi pszichológiatörténet.

"Egyrészt a korábbi, a szokásos felfogással szemben a XX. században is végig a középpontba állítom az európai pszichológia folyamatos történetét. Tehát nem úgy próbálom megmutatni, hogy valamikor megszületett az európai pszichológia, amely később amerikaivá vált, hanem a XX. század egészében mutatom meg az európai pszichológiát, beleértve a közép-európait is. Másrészt a pszichológia történetében általában három egymással versengő hozzáállást használunk: vagy az eszmetörténetet, vagy a társadalomtörténetet, vagy a személyek történetét próbáljuk előtérbe állítani. Én megkísérlem a három hozzáállást együtt megmutatni, azt, hogy a pszichológia hogyan fejlődik más tudományokkal együtt - ez az eszmetörténeti oldal. Továbbá hogy befolyásolják fejlődését a társadalmi átalakulások és harmadszor pedig, hogy milyen jelentősége van a mintaképző nagy egyéniségeknek. Ez egy tankönyvszerű munka lesz, amely reményeim szerint 2012-ben jelenik meg az Egyesült Államokban" - hangsúlyozta Pléh Csaba.

A tudós 1945. november 29-én született Sárisápon; 1969-ben az ELTE pszichológia, majd 1973-ban általános nyelvészet szakán szerzett diplomát. 1969-98-ban az ELTE pszichológia, majd általános pszichológiai tanszékén dolgozott, 1984-től tanszékvezető egyetemi docens, 1998-tól a szegedi JATE BTK egyetemi tanára, 2000-től a műegyetem egyetemi tanára. Pléh Csaba 2005 és 2008 között az MTA főtitkárhelyettese volt.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink