• kórházadósság
    • A kórházi számla ismét 45 milliárd

      A kórházi számla ismét 45 milliárd

    • Július végéig mindenki megkapja a pénzét

      Július végéig mindenki megkapja a pénzét

    • Egészségügy: Miért ne romlana a színvonal?

      Egészségügy: Miért ne romlana a színvonal?

  • Hőség
    • Klíma kellene: munka közben ájult el egy orvos

      Klíma kellene: munka közben ájult el egy orvos

    • Ezt tegye, ha ájult gyereket vagy állatot lát autóban!

      Ezt tegye, ha ájult gyereket vagy állatot lát autóban!

    • Hőség: naponta 30-60 szabadtéri tűzhöz riasztanak

      Hőség: naponta 30-60 szabadtéri tűzhöz riasztanak

  • bérrendezés
    • Szeptemberben lehet vastagabb a boríték

      Szeptemberben lehet vastagabb a boríték

    • Újabb feszültség jön az egészségügyben

      Újabb feszültség jön az egészségügyben

    • Beneda: a Szent János Kórházat fel kell újítani

      Beneda: a Szent János Kórházat fel kell újítani

Szörnyű: a rántotthús és a prosztatarák összefügg?

Hírek 2013.01.29 15:50 Forrás: MTI

A megnövekedett rákkockázat háttérben az oljabansütést találták.

Az olajban sült ételek, köztük a sült krumpli, a rántott csirke és a fánk rendszeres fogyasztása összefüggésben van a prosztataráknak - különös tekintettel a betegség agresszívebb formáinak - a megnövekedett kockázatával - derült ki egy új tanulmányból. A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ szakemberei két korábbi vizsgálat adatait vonták elemzés alá. Ezek összesen 1549 prosztatarákkal diagnosztizált férfi, illetve a kontrollcsoportot képező, 1492 azonos korú egészséges társuk adatait vetették össze, azt kutatva, hogy milyen tényezők vagy rizikófaktorok voltak jelen a betegeknél és hiányoztak a kontroll csoport tagjainál.

A tanulmányok Seattle-ben, illetve a város környéken élő, fehér és fekete bőrű férfiak bevonásával készültek, akiknek az életkora 35 és 74 év között mozgott. A résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük az étrendjükkel kapcsolatban, különös tekintettel bizonyos olajban sült ételekre.

A The Prostate című folyóirat internetes kiadványában közölt eredmények szerint azoknak a férfiaknak az esetében, akik legalább heti rendszerességgel fogyasztottak sült krumplit, rántott csirkét, sült halat és/vagy fánkot, nagyjából 30-37 százalékkal magasabb volt a prosztatarák kockázata. Ezeknek az ételeknek a rendszeres heti fogyasztása ráadásul összefüggésben volt a betegség agresszívebb formáinak nagyobb kialakulási kockázatával.

A szakemberek megítélése szerint a megnövekedett rákkockázat háttérben álló okok egyike az lehet, hogy amikor az olajat a sütéshez szükséges hőfokra melegítik, akkor rákkeltő anyagok keletkezhetnek. Azok közé tartoznak a heterociklikus aminok és policiklikus aromás szénhidrogének, az akrilamid, az aldehid és az akrolein. A mérgező anyagok mennyisége a már használt olaj minden egyes újabb igénybevételével tovább növekszik, illetve függ a sütési idő hosszától is.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink