• Ónodi-Szűcs
    • Mégiscsak maradhat az OEP-ből valami

      Mégiscsak maradhat az OEP-ből valami

    • Ónodi-Szűcs: erőteljes, hosszan tartó a béremelés

      Ónodi-Szűcs: erőteljes, hosszan tartó a béremelés

    • Gyógyítanák a pártok az egészségügyet

      Gyógyítanák a pártok az egészségügyet

  • parlagfű
    • Hamarosan vége az idei parlagfűszezonnak

      Hamarosan vége az idei parlagfűszezonnak

    • Parlagfű: 11 millió forintnyi bírság eddig

      Parlagfű: 11 millió forintnyi bírság eddig

    • Allergia vagy érzékenység? - a szakember válaszol

      Allergia vagy érzékenység? - a szakember válaszol

  • bérrendezés
    • Ha leáll a gép, mindegy, van-e orvos mellette

      Ha leáll a gép, mindegy, van-e orvos mellette

    • A mozgóbér-elemek is emelkednek elsejétől

      A mozgóbér-elemek is emelkednek elsejétől

    • Rétvári: minden védőnő megkapja a teljes emelést

      Rétvári: minden védőnő megkapja a teljes emelést

Szörnyű: a rántotthús és a prosztatarák összefügg?

Hírek 2013.01.29 15:50 Forrás: MTI

A megnövekedett rákkockázat háttérben az oljabansütést találták.

Az olajban sült ételek, köztük a sült krumpli, a rántott csirke és a fánk rendszeres fogyasztása összefüggésben van a prosztataráknak - különös tekintettel a betegség agresszívebb formáinak - a megnövekedett kockázatával - derült ki egy új tanulmányból. A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ szakemberei két korábbi vizsgálat adatait vonták elemzés alá. Ezek összesen 1549 prosztatarákkal diagnosztizált férfi, illetve a kontrollcsoportot képező, 1492 azonos korú egészséges társuk adatait vetették össze, azt kutatva, hogy milyen tényezők vagy rizikófaktorok voltak jelen a betegeknél és hiányoztak a kontroll csoport tagjainál.

A tanulmányok Seattle-ben, illetve a város környéken élő, fehér és fekete bőrű férfiak bevonásával készültek, akiknek az életkora 35 és 74 év között mozgott. A résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük az étrendjükkel kapcsolatban, különös tekintettel bizonyos olajban sült ételekre.

A The Prostate című folyóirat internetes kiadványában közölt eredmények szerint azoknak a férfiaknak az esetében, akik legalább heti rendszerességgel fogyasztottak sült krumplit, rántott csirkét, sült halat és/vagy fánkot, nagyjából 30-37 százalékkal magasabb volt a prosztatarák kockázata. Ezeknek az ételeknek a rendszeres heti fogyasztása ráadásul összefüggésben volt a betegség agresszívebb formáinak nagyobb kialakulási kockázatával.

A szakemberek megítélése szerint a megnövekedett rákkockázat háttérben álló okok egyike az lehet, hogy amikor az olajat a sütéshez szükséges hőfokra melegítik, akkor rákkeltő anyagok keletkezhetnek. Azok közé tartoznak a heterociklikus aminok és policiklikus aromás szénhidrogének, az akrilamid, az aldehid és az akrolein. A mérgező anyagok mennyisége a már használt olaj minden egyes újabb igénybevételével tovább növekszik, illetve függ a sütési idő hosszától is.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink