• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Sztrájkolni fognak a szociális ágazat dolgozói

Hírek 2016.11.10 13:22 Frissítve Forrás: MTI
Sztrájkolni fognak a szociális ágazat dolgozói

Azonnali harmincszázalékos bért béremelést követelnek - reagált a minisztérium.

Sztrájkot hirdet a szociális ágazatban dolgozókért a MKKSZ
Budapest, 2016. november 10., csütörtök (MTI) - Országos szervezésű sztrájkot hirdet december 5-ére a szociális ágazatban dolgozókért a Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ).

Az MKKSZ csütörtökön az MTI-vel közölte: a sztrájk elsődleges célja, hogy elérjék: november 12-e, a szociális munka napja fizetett munkaszüneti nap legyen, és január elsejétől 30 százalékkal nőjön az ágazatban dolgozók keresete - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. Mint írták, a szociális területen már most is nagy a regisztrált munkaerőhiány, az alacsony keresetek miatt pedig egyre nehezebb munkavállalókat találni, így a szociális területen dolgozók napi 10-12 órát dolgoznak, miközben a felelősség és a teher egyre nagyobb rajtuk.

A szakszervezet szerint fenntarthatatlanok a szociális ágazatban tapasztalható munkafeltételek. Több diplomával rendelkező munkavállalók a munkaszerződésben foglaltakkal ellentétben sokkal többet kénytelenek dolgozni az átlagosan 110 ezer forintos nettó bérért - olvasható.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke szerint rövid időn belül ellátási nehézségek lesznek a szociális ágazatban, amelynek jeleit több területen már most is tapasztalni lehet.

Az MKKSZ a munkabeszüntetéssel azt szeretné elérni, hogy a kormány mint a terület legnagyobb munkaadója üljön le és kezdjen tárgyalásokat a terület képviselőivel a keresetekről, a szakemberhiány pótlásáról és a munkakörülmények javításáról. Az azonnali 30 százalékos keresetnövelésre vonatkozó bérintézkedés csak a jelenlegi munkavállalók megtartására alkalmas, további bérintézkedések szükségesek a hiányzó közel 10 százalékos munkaerőhiány visszapótlására - írták a közleményben.


Emmi: a kormány megbecsüli a szociális munkát végzőket


A kormány elkötelezett abban, hogy anyagilag és erkölcsileg is megbecsülje azt a nagyon kemény munkát, amelyet a szociális ágazatban dolgozók végeznek; 2014 és 2016 között átlagosan 16 százalékkal, bruttó 24 ezer forinttal emelkedett az ágazatban dolgozók bére - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága csütörtökön az MTI-vel.

Az államtitkárság közlése szerint idén az ágazatban dolgozók bérpótlékára és bérkiegészítésére 28 milliárd forintot biztosított a kormány, a jövő évi béremelés fedezete szerepel a 2017-es költségvetésben.

Az Emmi szakállamtitkársága közleményével arra reagált, hogy a Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) országos szervezésű sztrájkot hirdet december 5-ére a szociális ágazatban dolgozókért. A sztrájk elsődleges célja, hogy elérjék: november 12., a szociális munka napja fizetett munkaszüneti nap legyen, és január elsejétől 30 százalékkal nőjön az ágazatban dolgozók keresete.

Az MKKSZ szerint a szociális területen már most is nagy a regisztrált munkaerőhiány, az alacsony keresetek miatt pedig egyre nehezebb munkavállalókat találni, így a szociális területen dolgozók napi 10-12 órát dolgoznak, miközben a felelősség és a teher egyre nagyobb rajtuk.

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság közölte, az elkövetkezendő években olyan több száz milliárdos nagy projekteket, fejlesztéseket tudnak elindítani a szociális szférában, amelyek nagyban segítik az ágazat minőségi javulását.

Ezen kívül a rászoruló személyeket támogató operatív program keretében 38 milliárd forintból biztosítanak természetbeni juttatást szegény gyerekes családok és rendkívül alacsony jövedelműek, valamint a közterületen élők számára.
Közleményükben megjegyzik azt is, hogy az államtitkárságon 2014 augusztusa óta folynak az egyeztetések a szociális ágazati érdekképviseletekkel az ágazat jövőjéről.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink