• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Veseátültetésben 4 éve az SE az első

Hírek 2018.02.07 12:52 Forrás: Semmelweis Egyetem
Veseátültetésben 4 éve az SE az első

Összesen 168 veseátültetést végeztek tavaly, a donor 139 esetben agyhalott, 29 esetben élődonor volt.

Továbbra is a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája áll az első helyen a nem élődonoros veseátültetések számát tekintve az Eurotransplant nyolc tagországa között; 139 ilyen beavatkozást végeztek az elmúlt évben – mondta dr. Máthé Zoltán igazgató az Eurotransplant által közölt friss, 2017-es összesítés alapján. Az egyetemi tanár hozzátette, 2014 óta minden évben ők végezték a legtöbbet ebből a beavatkozásból a listán szereplő 77 európai vese transzplantációs centrum közül.

Összességében 168 veseátültetést végeztek az elmúlt évben a klinikán, 139 esetben agyhalott donortól származott a szerv. A klinikaigazgató azt is elmondta, jelentősen, 19-ről 29-re nőtt egy év alatt az élődonoros veseátültetések száma is, amikor a beteg közeli rokona, hozzátartozója volt a szerv adományozója. Amint az egyetemi tanár ismertette, a vese transzplantációk vonatkozásában a Semmelweis Egyetem látja el a nyugat- és észak- magyarországi régiót, amely 5,2 millió embert jelent; a klinikán végzik a veseátültetések mintegy 60%-át.

Májtranszplantációból 74-et végeztek tavaly, ezzel az azt megelőző két évhez hasonlóan 2017-ben is a harmadik helyre került a klinika a 49 európai központot felvonultató listán.

Dr. Máthé Zoltán kiemelte, az elmúlt években új, nemzetközi tapasztalatokon alapuló módszereket vezettek be a klinikán: tavaly a betegek felénél nem volt szükség vérkészítmény adására a műtét során, jelentősen lerövidült az operáció ideje, gyorsabbá vált a felépülés és a gyógyulás. A betegek jó része mindössze két hetet tölt a klinikán a beavatkozás után.

A nyolc tagország közül Magyarország csatlakozott utoljára az ötven éve alapított Eurotransplanthoz, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika azonban már egy év után az élvonalba került, és vezető szerepét az elmúlt négy évben megőrizte. Dr. Máthé Zoltán kiemelte, hogy a szervátültetés igazi csapatmunka, minden alkalommal legalább 20-30 szakember összehangolt és egymásra épülő tevékenysége szükséges a sikerhez.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink