• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Világszínvonalú diagnosztikai eszköz a SOTE-n

Hírek 2017.08.14 15:40 Forrás: Weborvos
Világszínvonalú diagnosztikai eszköz a SOTE-n

Az egyetem a pályázatra 295 millió forint, 100 százalékos támogatást kapott.

Világszínvonalú nanoScan SPECT-CT-t szerezhet be a Semmelweis Egyetem egy közelmúltban elnyert pályázatnak köszönhetően. Az intézmény a pályázatra 295 millió forint, 100 százalékos támogatást kapott.

A beszerzésre váró, fotoakusztikus rendszerrel kombinált nanoScan SPECT-CT-re alapozott munka a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet vezetésével, a Klinikai Kísérleti Kutató Intézet, a Gyógyszerészeti Intézet, a Kórélettani Intézet és a Nanomedicina Kutató és Oktató Központ részvételével folyik, és 2018. augusztus végéig tart.

A Semmelweis Egyetem fejlesztési tervében eddig is kitüntetett szerepet kaptak a képalkotó eljárások telepítésére és továbbfejlesztésére irányuló törekvések, különösen, amelyek az élő szervezetben, szövetekben és sejtekben teszik lehetővé a méréseket. A pályázat keretében beszerezni kívánt, fotoakusztikus rendszerrel kombinált nanoScan SPECT-CT világszínvonalú orvosbiológiai kutatási és fejlesztési projektek véghezvitelében lesz döntő szerepű.

A pályázat szakmai célja, hogy a résztvevők megvizsgálják a nanorészecskék vagy a nanorészecskékbe ágyazott, hozzájuk kötött és intelligens (szabályozott, illetve programozott), leválásra képes hatóanyagok eloszlását a szervezetben és a hatásukra kiváltott élettani változásokat. Ezek hozzájárulnak az élettani folyamatok mélyebb megértéséhez, a betegségek patofiziológiai hátterének feltérképezéséhez, ami egyszersmind a gyógyítás-diagnózis klinikai folyamatát közvetlenül is segítheti, ezáltal új terápiás és diagnosztikai technológiák kidolgozását eredményezheti a jövőben.

A fotoakusztikus rendszerrel kombinált nanoScan SPECT-CT által kínált új kutatási infrastruktúra segítségével az egyetemen megalapozhatóak a rendszerbiológiai (molekulák, sejtek, szövetek és szervezet rendszerszerű működésének tulajdonságai) alapú orvoslás kutatásai, és új, közvetlen javaslatokat lehet kidolgozni terápiás gyógyszerhordozók elkészítéséhez.

Az új kutatási infrastruktúra többek között hozzájárul hogy a Semmelweis Egyetem a 28 európai képalkotó központot tömörítő együttműködés, az EuroBioimaging részesévé váljon, és hozzáférést biztosítson a magyar kutatók számára az EU központi imaging infrastruktúrához.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink