• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyelőre nem kél el az Actavis

Hírek a nagyvilágból Forrás: Scrip

Az igazgatótanács nem adná az elnök kezébe a céget, keveslik az árajánlatot.

B.T. Björgolfsson, Foto:Business.dk

Az Actavis igazgatótanácsa úgy döntött, javasolja a részvényeseknek, hogy ne fogadják el a cég elnökének, az izlandi születésű, mindössze negyven éves B. T. Björgolfssonnak múlt havi vételi ajánlatát. A testület szerint a részvényenkénti 98 dollárcentes készpénzajánlat nem áll arányban a vállalat valós értékével és [bíztató] perspektíváival.


A Scrip szerint úgy tűnik, a tanács ellenkezését kizárólag az árajánlat váltotta ki, mert közölték: döntésük előtt olyan témákban, mint az Actavis [kivásárlás utáni] finanszírozása, a későbbi vállalati stratégia vagy a felső menedzsment további sorsa, nem mélyedtek el. Közleményük szerint: „Az igazgatótanács továbbra is készen áll a Novatorral – a Björgolfsson vezette befektetőcéggel – való tárgyalásokra, és minden új ajánlattal kapcsolatban állást foglal majd."


A Novator egyelőre nem reagál, mondván, mielőtt bármit lépne, érdekelnék „a döntés hátterének további elemei".
A Novator, május 10-i ajánlata szerint, csak 9 százalékkal fizette volna felül a közvetlenül az átvétel előtti részvényárat, az utóbbi tizenkét hónap átlagárát tekintve azonban ez a plusz 26,2 százalék lett volna. Azon a napon viszont, amikor az igazgatótanács elutasította az ajánlatot, a részvényesek a névértéken felül mindössze 0,6 százalékot kaptak volna.


A dokumentumban, amelyben Björgolffson cége megtette ajánlatát, szerepelt, hogy az Actavis magántulajdonban maradna, és a továbbiakban több kockázatot vállalva „vállalkozóibb" magatartást tanúsítana. Ez a szöveg szerint szükséges ahhoz, hogy a cég eredményesen versenyhezhessen a gyorsan konszolidálódó generikumpiacon.


A tranzakció sikere esetén a Novator az igazgatótanács tagjainak számát ötről háromra csökkentené, és változtatna az adósságfinanszírozás mértékén is. Magára a vásárlásra a Deutsche Bank áthidaló hitele révén kerülne sor: e pénzintézet garantálná a részvények készpénzbeni kifizetését is.


Az Actavis nemrégiben még más ajánlattevőkkel versenyezve két rivális válalkozás, a Merck KgaA generikum-részlege és a Pliva megszerzését tervezte, e szándékától azonban utóbb elállt. A Novatort ez, illetve, hogy az Actavisnak tájékoztatnia kellett visszalépéséről a nyilvánosságot – a befektetőcég saját kommentárja szerint – késleltette az ajánlattétel kidolgozásában.
Björgolfsson egyébként egy luxemburgi székhelyű cég, az Amber International közbeiktatásával máris csaknem az Actavis 40 százalékát birtokolja.

Legolvasottabb cikkeink