• Ónodi-Szűcs
    • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

      Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

    • Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

      Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

    • Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

      Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

  • költségvetés
    • A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

      A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

    • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

      Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

    • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

      Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

  • EESZT
    • Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

      Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

    • Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

      Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

    • EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

      EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

Élő vírusokkal védett hidegtálak

Hírek a nagyvilágból 2006.09.26 00:00 Forrás: MTI

Baktériumölő víruskoktél élelmiszer-adalékként való használatát engedélyezték a napokban az Egyesült Államokban.

A hatféle vírust tartalmazó keveréket csomagolás előtt permetezik majd a húskészítményekre, hogy védelmet biztosítson a hideg húsokon tenyésző Listeria monocytogenes baktérium ellen, amely az Egyesült Államokban évente 2500 komoly ételmérgezést és 500 halálesetet okoz.


Az adalékban található vírusok bakteriofágok, azaz kizárólag baktérium sejteket támadnak meg. Mivel nem ártanak a növényi és az állati sejteknek, az ember számára nem veszélyesek. Az ember emésztőrendszerében egyébként is találhatók természetes bakteriofágok.


Az új készítmény az első ilyen típusú adalék, mely megkapta az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) engedélyét .
A baktériumoktól védő élelmiszer-adalékot kifejlesztő baltimore-i vállalat szóvivője már közölte, hogy egy meg nem nevezett multinacionális vállalat már megvette a licencet - jelentette a The New Scientist című angol tudományos folyóirat online kiadásában.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink