• Ónodi-Szűcs
  • Növekedési pályán van a mentőszolgálat

   Növekedési pályán van a mentőszolgálat

  • 221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

   221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

  • Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

   Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

 • kanyaró
  • Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

   Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

  • Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

   Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

  • Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

   Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

 • bérrendezés
  • Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

   Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

  • Éger az ígéretekről, költségvetésekről

   Éger az ígéretekről, költségvetésekről

  • A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

   A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

Vakcinateszt az influenza H7N1 ellen

Hírek a nagyvilágból 2006.09.21 00:00 Forrás: Weborvos Szerző: dr. Matos Lajos

A világjárvány elleni felkészülés keretében előállított, első vakcina, amit nem tojásokat használó technikával készítettek.

Az Európai Unió FLUPAN programja már évekkel ezelőtt kezdődött a madárinfluenza (FLU) világjárvány (PANdémia) nevéből készült betűszót használva. Az EU kutatási munkacsoportja az angol National Institute for Biological Standards and Control (NIBSC) és több egyetem közreműködésével készítette el munkatervét, melynek eredményeként most érkeztek el az oltóanyag I. fázisú klinikai vizsgálatához.


A munka 2001-ben indult annak a H7N1 vírusnak a tanulmányozásával, mely az olasz baromfiállományban okozott hatalmas károkat 1999-ben és ami sok hasonlóságot mutatott a Hollandiában felbukkanó H7N7, szárnyasok pusztulásához vezető vírussal. Dr. John Wood, az NIBSC illetékese elmondta, hogy két vírus altípus, a H5 és a H7 bizonyult igen veszélyes madárinfluenza kórokozónak. A H5N1 vírustörzs 1997-ben terjedt el Ázsiában és emberekben is súlyos betegséghez vezetett. A H7 vírusok madarakban nem olyan gyakoriak, mint a H5 változat, de mégis világjárvánnyal fenyegetnek, amit a Hollandiában észlelt H7N7 baromfi-influenza igazolt 2003-ban, amikor több mint 80 ember is megbetegedett, egy ember pedig meghalt.


Az új oltóanyag az esetleges világjárvány elleni felkészülés keretében előállított, első olyan vakcina, amit nem a régi, tojásokat használó technikával készítettek. Az új eljárás, a Crucell sejt-alapú módszer egyszerűbb és biztonságosabb, mint a régi metodika, aminek során a vírust tojásokba oltották be. A nemzetközileg kötelező biztonsági vizsgálatok már sikeresen megtörténtek.


A munka folytatásaként ezekben a napokban jelentették be, hogy az I.fázisú vizsgálat keretében 60, egészséges önkéntes kapja a madárinfluenza-világjárvánnyal fenyegető H7N1 vírus elleni vakcinát, két különböző adagban. A kutatók így fölmérhetik, hogy az oltás milyen immun-választ vált ki a vizsgált személyekben. Az új oltóanyag gyártója, a Sanofi Pasteur hangsúlyozta, hogy a legtöbb vizsgálatban a H5N1 vírustörzset tanulmányozták, azonban az N7 változat továbbra is a világjárvány veszélyét jelenti, amit az utolsó három évben, Európában észlelt emberi influenza esetek is bizonyítanak.

 
Az év végéig az olasz egészségügyi hatóságok rendelésére a Sanofi Pasteur jelentős oltóanyag mennyiséget szállít Olaszországba, ahol szükség esetén a vakcinát igen hamar beadható adagok formájában állíthatják elő. Az első vakcina szállítmány az esetleges járványra történő fölkészülés keretében elindult az Egyesült Államokba is. Tervek szerint a cég idén 50 millió adag oltóanyagot gyárt. Az eddigi tudományos adatok értelmében a vakcina hat hónapos kortól adható.

(Forrás: Medline 2006, szept. 19)

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink