• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

2018: gépek válaszolnak, ha orvost hívunk

Lapszemle 2017.12.12 08:34 Forrás: házipatika.com
2018: gépek válaszolnak, ha orvost hívunk

2018-ban a gépi tanulás nagyobb változást hoz majd az emberek életében, mint bármely más tecnológia az internet óta.

Egyre több lesz körülöttünk a gyógyításunkban résztvevő gép és algoritmus. Például ha időpontot kérünk az orvosnál, ha vizsgálaton veszünk részt, vagy kórházi kezelésen esünk át. De ez csak a felszín - most pedig belesünk alá - írta a házipatika.com.

Minden ilyen eszközben közös vonás, hogy valamilyen adatokat szerez be rólunk, és azok alapján hat ránk vagy tájékoztat. Ez a vonás az e-health, azaz a digitális technológiát használó egészségügyi megoldások teljes körére igaz. Olyan eszközökre is, amelyek akár az egész országot lefedik. Idén ennek legjobb példájával találkozhattunk, amikor az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) szolgálatba állt, és a betegek minden adatát egyetlen nagy rendszerbe vitte, amelyből a rájuk tartozó részt láthatják az érintettek.

De vannak itt még további, tartósnak ígérkező tendenciák, amelyekre 2018-ban érdemes lesz figyelni. Az első a digitális egészségügyi beavatkozás gyakorlata. Nem olyan talányos és sci-fi-szerű, mint amit elnevezése sugall. Arról van szó, hogy adataink alapján az orvosok (vagy az orvosok és más egészségügyben dolgozó szakemberek által megállapított értékhatárokat figyelő eszközök, alkalmazások) üzeneteket, felszólításokat küldenek a betegeknek. Ezek egy része olyan, amelyet az okostelefonok is küldözgetnek. De ha valaki szigorú rendszer szerint alkalmazandó gyógyszert szed (például valamilyen idegrendszeri betegségre), akkor nem bocsánatos mulasztás kihagyni egy adag bevételét. A rendszer ezért figyelmeztetheti, hogy vegye be a gyógyszert. Ha pedig nem teszi (vannak már készítmények, amelyek képesek a bevételről digitális jelet küldeni), akkor az orvos látja ezt, és figyelmeztetheti. A digitális beavatkozásnak számtalan formája alakulhat ki, és valószínűleg életünk szerves részévé válik majd a betegségek megelőzését és a terápia előírásainak betartását segítő gépi figyelem. Ezekről a teljes cikkben

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink