• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A magánegészségügy nem a közellátás ellen van

Lapszemle 2024.05.02 Forrás: Jazzy Rádió
A magánegészségügy nem a közellátás ellen van

Egy olyan jól szabályozott környezetre van szükség, amelyben mindenki tudja hosszú távon, kiszámíthatóan, hogy mi az ő dolga.

Nem a szétválasztásban látjuk a jövőt, mert egy egészségügyre való egészségügyi dolgozónk, szakszemélyzetünk és orvosunk van. Közösen kell megtalálni azt az együttműködést, aminek eredményeként mindenki azt csinálja, amihez a legjobban ért, és amit a leghatékonyabban tud előállítani. Egy olyan jól szabályozott környezetre van szükség, amelyben mindenki tudja hosszú távon, kiszámíthatóan, hogy mi az ő dolga - nyilatkozta a Jazzy Rádió Business Class című műsorában Dr. Papik Kornél, a Dr. Rose Magánkórház ügyvezetője a köz és a magán együttműködéséről. Az interjút az intézmény portálja szemlézte

Az állami egészségügyben folyamatos változást tapasztalni. Folyamatosan azt halljuk, hogy a köz- és a magánellátást külön kell választani. Önök mit érzékelnek ebből a „szétválasztásból”?

A szakmai konszenzus, amikor a piaci szereplők beszélgetnek erről, az az, hogy nem a szétválasztásban látjuk a jövőt, hanem egy egészségügy van Magyarországon, mert egy egészségügyre való egészségügyi dolgozónk, szakszemélyzetünk és orvosunk van. Közösen kell megtalálni azt az együttműködést, aminek eredményeként mindenki azt csinálja, amihez a legjobban ért, és amit a leghatékonyabban tud előállítani. Egy olyan jól szabályozott környezetre van szükség, amelyben mindenki tudja hosszú távon, kiszámíthatóan, hogy mi az ő dolga. Fontos eloszlatni azt a tévhitet, hogy a magánegészségügy a közellátás ellen van, és annak a rovására szeretne fejlődni, boldogulni. Nekünk is fontos, hogy a közellátás jól működő és magas színvonalú legyen, mert azoknak a betegeknek is megfelelő ellátást kell kapniuk, akik nem tudnak a magánegészségügyben gyógyulni.

Mennyire áldozott le a lakásrendelőknek? Mennyire versenytársa a szervezett magánegészségügynek?

Leginkább abban versenytársai a magánegészségügynek a lakásrendelők, hogy azok az orvosok, akik ott dolgoznak, nem csatlakoznak a nagy szolgáltatókhoz, mert nem éri meg nekik. A lakásrendelők piacát nagyon nehéz felmérni, mert nagyon kevés adat áll rendelkezésre arról, hogy mekkora részét fedik le a piacnak. Természetesen a lakásrendelőnek is lehet helye, bizonyos ellátásokban, de összességében magasabb és megbízhatóbb minőséget tud nyújtani egy komplexebb, nagyobb magánkórház. 

Egyre nagyobb szolgáltatóknak kell nyújtani az egészségügyi szolgáltatást?

Igen, mi egyértelműen ebben hiszünk.

Mekkora elszívó hatása van a magánegészségügynek az állami egészségügytől? A magánegészségügy szívja magához, vagy az állami egészségügy taszítja magától a pácienseket?

Azok, akik nem kapnak időpontot a közellátásban, megpróbálnak megoldást találni bajaikra a magánegészségügyben, és minden bizonnyal sokkal hamarabb kapnak időpontot magánellátásban. Ilyen tekintetben az állami egészségügy tolja felénk a betegeket. Mi azt szeretnénk, hogy mindenki kapjon ellátást a közfinanszírozott egészségügyben, és akinek arra van igénye, hogy többet vagy mást kapjon, választott orvos gyógyítsa meg, más körülmények között vagy gyorsabban szeretné megkapni az ellátást, elsősorban az forduljon a magánegészségügyhöz. 

Továbbiak a teljes interjúban

Legolvasottabb cikkeink