• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

A vérünket akarják, állítja a MOK elnöke

Lapszemle 2017.05.11 06:44 Forrás: 168 Óra Online
A vérünket akarják, állítja a MOK elnöke

Éger István szerint a bírálói esküdt ellenségei a Magyar Orvosi Kamarának.

Sokadszorra került kereszttűzbe Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, egyes fórumokon kemény bírálatok érték a munkáját és az általa irányított szervezet gazdálkodását. A kamara elnöke azt kérte a 168 Órától,hogy interjúban reagálhasson a vádakra. Állítása szerint soha nem volt titok a fizetése, amit egyébként nem sokall. Elismeri viszont, hogy a kormány nem sokat ad a kamara szavára. Éger István úgy véli, hülyeség, hogy köze lenne a kamara cégeinek vitatott működéséhez, az etikai ügyekről pedig azt mondja: azok nem hozzá tartoznak – olvasható a 168 Óra online kiadásában.

(...)
Ha minden vádról azt állítja, hogy hamis, miért nem perel?
– Nézze, én 14 éve ülök ebben a székben, sok mindent kaptam már, de mindig felálltam. Ezek a „kedves emberek", akik támadnak, nagyon jól ki vannak találva. Vannak jogi tanácsadóik, a magyar jogrend meg olyan, amilyen, a bírósági ítélkezés is olyan, amilyen.

Ön mit sejt a támadások mögött, miként jönnek létre csoportok a kamarával szemben?
– Én nem tudom, milyen csoportok alakulnak. Minden kamarai tagnak kamarai joga, hogy válasszon és választható legyen, van saját alapszervezete. Miért nem aktivizálja magát, szólal meg, miért nem ad ötleteket, vállalja a véleményét? Egy kamarát nem úgy kell megjavítani, hogy kívülről próbálom szétverni, hanem belülről, kamarai tagként megpróbálok változtatni, ha valami nem tetszik nekem.

Belül nem érzékel ellenállást?
– Abszolút nem. A szavazásoknál 90 százalékot meghaladó támogatással döntünk az ügyekben.

Akkor mégis mit sejt a háttérben?
– Nem lehet mindenki mindenkinek szimpatikus.

(...)

Arról mi a véleménye, hogy orvosok Élhető kamaráért elnevezésű csoportja szándéknyilatkozatokat gyűjt, hogy lépjenek perközösségbe a testület ellen abban az életbiztosítási ügyben, amely miatt a kamara egyszer már pert vesztett?

– Ez a tipikus esete annak, amire a feleségem azt mondja: csak jót ne tégy! Mint mondtam, 2011-ben megkötöttük ezt a csoportos élet- és balesetbiztosítást. Tény és való, hogy a MOK Komplex Kft. akkori vezetője ezt úgy kötötte meg, hogy mindenkinek a nevét, pecsétszámát meg kellett adnia. Ezt én nem tagadtam soha. Azt, hogy ez egy jó ügy érdekében történt és máig rengeteg haszonélvezője van, nem kell bizonygatni. Sok száz millió forintot fizettek már ki ennek kapcsán kártérítésként az orvosok helyett. Én a mai napig vitatom azt, hogy ezzel bárkinek a személyiségi jogait vagy az adatvédelmi törvényt megsértettük volna, legfeljebb az adatkezeléssel nem jártunk el körültekintően, de a pert indító öt kamarai tag nyert, és kapott fejenként negyvenezer forintot. Akik abban élik ki magukat, hogy egy teljesen nyilvánvalóan biztonságot nyújtó szolgáltatást akarnak a kamarán leverni, ám tegyék. Legyenek azzal a pénzzel boldogok. Ezek az emberek esküdt ellenségei a kamarának, a vérünket akarják, rendben van. Állunk elébe.

(...)

A teljes interjú a 168 Óra online portálján olvasható.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink