• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

   Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

  • Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

   Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

 • EESZT
  • Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

   Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

  • Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

   Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

  • EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

   EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

Ágytól ágyig ér a szoba, orvosra remény sincs

Lapszemle 2017.10.10 07:41 Forrás: mno.hu
Ágytól ágyig ér a szoba, orvosra remény sincs

Az otthonnak nincs saját orvosa sem, és remény sincs arra, hogy a státust be tudnák tölteni.

Habár a kormányzat lépten-nyomon azt hangoztatja, gőzerővel folyik a nagy létszámú, elavult, emberhez méltatlan körülményeket biztosító szociális otthonok felszámolása, és a lakók modern, tíz-tizenkét fős lakóotthonokba költözhetnek, az alapvető jogok biztosa ismét egy olyan tömegotthonba látogatott, amely már hatvan éve működik, és épületeiben 235 beteget, köztük gyerekeket zsúfoltak össze.

A Baranya Megyei Bóly-Görcsöny Egyesített Szociális Intézmény értelmi fogyatékkal élő és halmozottan sérült emberek, közöttük sok gyermek élethosszig tartó gondozását biztosítja. Székely László tapasztalatai alapján bár az ápolók nagy odaadással végzik a súlyos betegek ellátását, az elavult körülmények, a rendkívül nagy zsúfoltság, az égető szakemberhiány, a személyes tárgyak és az intim élettér hiánya sérti az ott élők emberi méltóságát - írta a Magyar Nemzet.

A látogatáskor az intézményben 35 kiskorú és 200 nagykorú értelmi fogyatékossággal élő személy élt. Az otthonban csecsemőkortól súlyos és középsúlyos értelmi fogyatékos, illetve halmozottan sérült gyermekek, valamint felnőttek ápolása történik négy osztályon. Az ellátottakkal bekerülésükkor határozatlan idejű szerződést kötnek, ám Székely László úgy véli, a szerződések egy részét csak a törvényes képviselő ellenjegyzi, és nincs nyoma az iratok között annak, hogy a betegeket megkérdezték volna, akarnak-e az intézményben élni. Az intézmény székhelyén a látogatás idején 150 engedélyezett álláshelyből 13 volt betöltetlen.

Az otthonnak nincs saját orvosa sem. Az intézményvezető azt is elmondta, az állásra pályázatot sem tesznek közzé, mert remény sincs arra, hogy a státust be tudnák tölteni. A felnőtt lakókat az otthonban naponta rendelő orvos a háziorvosi rendszer keretein belül látja el, illetve a 14 évesnél fiatalabb gyerekeket megbízási szerződés alapján kezeli. Pszichiáter hetente egy alkalommal, ortopéd orvos és fogorvos havonta egyszer látogat az intézménybe. Az otthonban óriási a túlzsúfoltság. A 9-10 vagy még több ágyas szobák, illetve a kisebb szobákban egymás közvetlen közelségében elhelyezett ágyak nem alkalmasak arra, hogy az ellátottak a saját életterüket kialakíthassák. A kastélyépületben lévő A osztályon a két nagyobb, tíz-tíz férfi elhelyezésére szolgáló szoba például 48,8 és 43,5 négyzetméteres, de van egy kétágyas szoba, ami alig 6,2 négyzetméter alapterületű. További problémák a teljes cikkben

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink