• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

Lapszemle 2017.06.17 06:11 Forrás: nepszava.hu
Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

Változatlanul aktuálisnak tartja azt öt programpontját, amelynek meghirdetésével másfél éve hivatalba lépett.

Nem sokkolta az egészségügyi ellátórendszer teljesítményéről szóló minap nyilvánosságra került jelentés. MInt mondja, minden kormányban benne van az a félelem, hogy szembe merjen nézni a valósággal. Mi azért lehetünk ilyen bátrak, mert semmi olyan nincs benne, ami ezalatt a kormány alatt jött volna létre, mint probléma. Viszont senki sem mert ezzel korábban szembenézni. Mi vagyunk az elsők szerintem ebben a sorban, és remélem, hogy nem fogják ezt politikailag kiforgatni, mert meg mertük mutatni, hogy mi a helyzet - mondta el Ónodi-Szűcs Zoltán, a Népszavának adott interjúban.

- Tavaly októberben találkoztam először ezzel az elemzéssel, de ezt a jelenséget mindenki ismeri, aki az ágazatban dolgozik – én magam 15 éve ismerem ezt a helyzetet. Mióta az adatokat ismerem, azóta néhány ponton tettünk is lépéseket a változás érdekében. Például ezért döntöttünk arról, hogy nem halogatható a vastagbélrák szűrés elindítása. Meg arról is, hogy minél több szűrést vigyünk oda buszokkal a kistelepülésekre. Azt meg sajnálom, hogy egyesek még szakmán belül is úgy tekintenek az elemzés adataira, mint új felismerésre, miközben ebben élünk 25 éve. Azt hiszem valamennyien tudtuk, hogy a lakosság egy része nem jut el orvosig. Ám, az, hogy 18 ezer ember nem kaphatott időben ellátást, azt is jelentheti, hogy például nem járt szűrésre, vagy későn ment el orvoshoz. A kérdés most az, hogy hogyan tudunk ezen változtatni.

- Zajlik a következő választási kampány, tud még valamit csinálni?
- Azért vagyok itt. Eddig azért kaptuk a pofonokat, mert nem tudunk semmit az egészségügyről, most meg azért mert bemutatjuk ezt a képet. Itt a lehetőség, vannak adatok, lássuk, ki mit kezdene a helyzettel azon kívül, hogy több pénzt kér. Hiába van az egészségügyre fordítható keretben csaknem 600 milliárddal több, mint ezelőtt négy-öt évvel, ha nem változik meg a rendszer is semmi sem lesz jobb. Például az amit meg mertünk lépni a várólisták ügyében – szerintem - egészségpolitikai siker. Úgyhogy én bizakodó vagyok.

- Csak?
- A betegek érdekét kell védenem és nem az ellátórendszerét. Mégis, amikor arról van szó, hogy valamit szeretnék másképp csinálni éppen a betegekért, akkor sokan megpróbálják azzal szemben a rendszer érdekeit védeni. Ez hihetetlen paradox helyzet.

- Tizennyolc hónapja államtitkár. Hasznosan töltötte az időt?
- Igen. Másfél hete találkoztam a miniszterelnök úrral, aki megerősített ebben. Elindítottuk a több évre szóló béremelési programot az ágazatban, jelentősen növeltük az alapellátás finanszírozását, rendbe tettük a budapesti sebészeti ügyeletet. Csakhogy néhányat említsek intézkedéseinkből.

- Akkor is ezt gondolja, ha végigmegyünk azon az öt ponton, amelynek teljesülésével akarta mérni saját sikerét a hivatalba lépésekor?
- Igen, az öt pont, az áll, mint cél...

- Várjon, ezzel azt mondja, hogy megcsinálja a választásokig hátralévő alig egy évben?
- Abban a hitben ülök itt, nekem továbbra is az a feladatom. A miniszterelnök úr a betegek érdekeinek hangsúlyosabb képviseletére kért. Az elvárását én úgy fordítottam le, hogy valósítsam meg az öt pontomat. Ez az alapellátás megerősítése, az ellátási minimumkövetelmények átalakítása, a kórházak kancellári rendszerének létrehozása, a fővárosi ellátórendszer megújítása, az aktív kórházi és a szociális ellátások szétválasztása. A fővárosi ellátórendszer átalakítása elkezdődött. Az alapellátás megerősítésével jól állunk. Két évvel ezelőtt hozzáláttunk a finanszírozás rendbetételéhez, ami folytatódik az idén és jövőre is, azzal hogy minden praxis havi 130 ezer forinttal többet kap, mint korábban. 2018-ban majd közel 60 százalékkal többet kapnak a praxisuk működtetésére most, mint a ciklus kezdetén. Most a háziorvosokon a sor, hogy megmutassák, miként tudják a többlet forrással javítani az ellátás hatékonyságát, színvonalát. A teljes interjú

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink