• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Az orvosokat felháborítja az ápolói mesterképzés

Lapszemle 2018.01.02 08:36 Forrás: delmagyar.hu
Az orvosokat felháborítja az ápolói mesterképzés

Szegeden az orvosok nem hajlandók tovább tanítani, ha bizonyos kompetenciákat nem vesznek ki a rendszerből.

Másfél éves képzéssel szakápolókból képeznek egészségügyi dolgozókat, akik olyan orvosi feladatokat láthatnak el, amelyeket a szakorvosok legalább 5 évig tanultak. A Szegeden és Pécsett zajló oktatás ezen célja felháborodást váltott ki a szakmában, Szegeden az orvosok nem is hajlandók tovább tanítani, ha bizonyos kompetenciákat nem vesznek ki a rendszerből – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

Sajnos erről tudomásom szerint a szakmával nem egyeztettek. A kompetencialistát az aneszteziológia országos fórumai nem tudják elfogadni, és egyes elemeit nem is támogatják – fogalmazott egy drasztikus egészségügyi módosítással kapcsolatosan Molnár Zsolt, az SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének vezető professzora.

Altatóorvosok körében nagy felháborodást váltott ki, hogy elindult az aneszteziológiai szakápoló mesterképzés – elsőként éppen Szegeden –, amelynek résztvevői másfél év tanulás után önállóan végezhetnék a műtéti érzéstelenítés, altatás egyes típusait, a gépi lélegeztetést, de jogosítványt kapnak számos más komoly beavatkozásra – például mellkascsövezésre – is.

A tervezet legkritikusabb eleme mindenképpen az önálló aneszteziológiai tevékenység – mondta Molnár professzor. Ezt a jelenlegi szakorvosok 6 évnyi orvosegyetemi képzés után 5 éves szakképzésen tanulják. Nem véletlenül, hiszen a legbanálisabb helyzetekre is reagálhat egy beteg váratlanul. A beadott gyógyszerek leállíthatják például a légzést, keringésinstabilitást okozhatnak, vagy allergiás reakciót válthatnak ki. Ilyen esetben komplex beavatkozásra van szükség, amely a legtapasztaltabb orvosnak is kihívást jelenthet – magyarázta az intézetvezető.

A képzések célja egyébként az volt, hogy enyhítsenek az orvoshiányon, és kevesebb műtét maradjon el. Amire egyébként szükség is van: Molnár Zsolt szerint ez a helyzet 30 éve nem oldódik meg.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink