• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

  • EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

   EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

  • Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

   Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

 • EESZT
  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

  • Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

   Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

  • Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

   Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

Az orvosokat felháborítja az ápolói mesterképzés

Lapszemle 2018.01.02 08:36 Forrás: delmagyar.hu
Az orvosokat felháborítja az ápolói mesterképzés

Szegeden az orvosok nem hajlandók tovább tanítani, ha bizonyos kompetenciákat nem vesznek ki a rendszerből.

Másfél éves képzéssel szakápolókból képeznek egészségügyi dolgozókat, akik olyan orvosi feladatokat láthatnak el, amelyeket a szakorvosok legalább 5 évig tanultak. A Szegeden és Pécsett zajló oktatás ezen célja felháborodást váltott ki a szakmában, Szegeden az orvosok nem is hajlandók tovább tanítani, ha bizonyos kompetenciákat nem vesznek ki a rendszerből – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

Sajnos erről tudomásom szerint a szakmával nem egyeztettek. A kompetencialistát az aneszteziológia országos fórumai nem tudják elfogadni, és egyes elemeit nem is támogatják – fogalmazott egy drasztikus egészségügyi módosítással kapcsolatosan Molnár Zsolt, az SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének vezető professzora.

Altatóorvosok körében nagy felháborodást váltott ki, hogy elindult az aneszteziológiai szakápoló mesterképzés – elsőként éppen Szegeden –, amelynek résztvevői másfél év tanulás után önállóan végezhetnék a műtéti érzéstelenítés, altatás egyes típusait, a gépi lélegeztetést, de jogosítványt kapnak számos más komoly beavatkozásra – például mellkascsövezésre – is.

A tervezet legkritikusabb eleme mindenképpen az önálló aneszteziológiai tevékenység – mondta Molnár professzor. Ezt a jelenlegi szakorvosok 6 évnyi orvosegyetemi képzés után 5 éves szakképzésen tanulják. Nem véletlenül, hiszen a legbanálisabb helyzetekre is reagálhat egy beteg váratlanul. A beadott gyógyszerek leállíthatják például a légzést, keringésinstabilitást okozhatnak, vagy allergiás reakciót válthatnak ki. Ilyen esetben komplex beavatkozásra van szükség, amely a legtapasztaltabb orvosnak is kihívást jelenthet – magyarázta az intézetvezető.

A képzések célja egyébként az volt, hogy enyhítsenek az orvoshiányon, és kevesebb műtét maradjon el. Amire egyébként szükség is van: Molnár Zsolt szerint ez a helyzet 30 éve nem oldódik meg.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink