• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Bajban a fogorvosok – Aláírást gyűjtenek

Lapszemle 2017.01.07 08:37 Forrás: nepszava.hu
Bajban a fogorvosok – Aláírást gyűjtenek

Vannak olyan térségek az országban, ahol 50 kilométert kell utazni az ingyenes fogászati beavatkozásért.

A fogorvosi alapellátó körzeteknek már 10 százaléka betöltetlen, Nógrádban ennél is rosszabb a helyzet. Nagy Ákos keszthelyi fogorvos hónapok óta gyűjti kollégái aláírását, amivel a háziorvosok és a társadalombiztosítással szerződött fogorvosok finanszírozása közötti különbségek felszámolására próbálják felhívni az egészségügyi kormányzat figyelmét - írja a nepszava.hu.

Ezt sürgeti a Magyar Orvosi Kamara (MOK) fogorvosi tagozata is, amelynek felkérésére Ujvári István Norbert közgazdász, a Semmelweis Egyetem kontrolling igazgatója másfél éves munkával elkészítette a fogorvosi beavatkozások költségkalkulációját. A Magyar Fogorvos című kéthavonta megjelenő szakmai lap legutóbbi számában közreadott összesítés heti 30 óra rendelési idővel, egy 60 négyzetméteres rendelő bérlésével, 1 fogorvos és 1 szakdolgozó bérével és annak járulékaival számol, továbbá figyelembe veszi a felhasznált termékek, eszközök és műszerek árát a 2016-os beszállítói árlisták alapján.

A költségek kiszámítására elsősorban azért volt szükség, mert a fogorvosok működését ma sokkal kevesebb pénzzel támogatja az állam, mint a háziorvosi vagy házi gyermekorvosi körzetekét, miközben 2001-ben ismét majdnem ingyenessé tették a beavatkozásokat. Az 5300 aktív fogorvosból 2000 magánpraxist működtet, de a többség, 3300 állami finanszírozású körzetben dolgozik. Nagy Ákos felhívását közülük 600 írta alá eddig, de az akciót folytatják, mert eddig a kormány mindössze annyit lépett, hogy kiterjesztette a a praxisvásárlási támogatást a fogorvosokra is, a másik oldalon viszont jelentős béremeléseket indított el, amelyek fedezetét nem tudják előteremteni az állami körzetekben.

A MOK Fogorvosi Tagozata azzal számol, hogy egy fogorvosi rendelőnek havonta 1,6 millió forintos támogatást kellene kapnia a zavartalan munkához, ehelyett ma kevesebb, mint 800 ezer forintot utal nekik a társadalombiztosító - idézi a köztestület állásfoglalását az internetes akció szervezője. Ráadásul, ha a szakmai lapban megjelent közgazdasági elemzést vesszük alapul, a szükséges összeg még magasabb: egy rendelő fenntartásának teljes költsége havi 2 millió 615 ezer 925 forint. Ha a kormány nem emeli meg a finanszírozást, hamarosan összeomlik az állami fogászati ellátás az országban, a 3300 ezzel foglalkozó orvos vagy külföldre megy, vagy átpártol a magánellátásba, ami a lakosság nagy része számára elérhetetlen. Márpedig a kezeletlen fog- és szájbetegségek több rákfajta kialakulásában is szerepet játszanak, a szájüregi daganatokban sajnos a magyarok vezetik a WHO listáját. Nagy Ákos érveinek sorát azzal zárja, hogy ha bekövetkezik a szakma összeomlása, az együtt jár majd a hazai képzés felszámolásával is, ami óriási bevételtől fosztaná meg az orvosegyetemeket is, hiszen ma egy fizetős fogorvos hallgató 13 millió forintért szerez diplomát.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink