• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

E-recept - A kamara elnöke szerint nagy előrelépés

Lapszemle 2017.11.08 09:20 Forrás: Magyar Hírlap
E-recept - A kamara elnöke szerint nagy előrelépés

A problémák főleg nem az EESZT hibájából, hanem a különböző informatikai rendszerek összehangolása miatt adódtak.

A jelenlegi, átmeneti állapot után, 2019 januárjától minden orvos e-recepten rendeli majd a gyógyszereket betegeinek. Ennek ellenére a papíralapú vényeket sosem vonják ki teljesen a rendszerből, mondta a Magyar Hírlapnak Hankó Zoltán, a gyógyszerészi kamara elnöke.

Nagy előrelépést jelent az e-recept bevezetése Jövő év végéig a magánszolgáltatók is kötelezően csatlakoznak az EESZT-hez, így 2019 januárjától minden orvos elektronikus vényen keresztül írja fel a gyógyszereket betegeinek Összességében pozitív folyamatokról számolt be az e-recept november 1-jei indulása kapcsán a lapnak Hankó Zoltán. Beszélt azonban arról is, hogy egy ekkora rendszer beindítása nem lehet problémamentes és az ágazat minden szereplőjének kihívást jelent.

Az e-recept indulásának átmeneti időszakában, amely ez év december közepéig tart, prioritás a betegellátás biztonsága, így sem ebben az időszakban, sem később nem tűnnek majd el a rendszerből a papíralapú vények – mondta az elnök.

Egyelőre az EESZT használata csak a közfinanszírozott egészségügyi ellátóknak kötelező, az elektronikus vényeket így zömében csak a közellátásban dolgozó orvosok állítják ki. Azonban ezeket a patikák mindegyikének el kell fogadnia, s ehhez szükséges volt a gyógyszertárak regisztrációja a rendszerbe, illetve annak bekötése mindenütt. Hankó Zoltán elmondta, november 1-jéig minden patika regisztrált, azonban a körülbelül háromezer egységből öt-hatszáz patika EESZT kapcsolatának élesítése ezt követően indult csak el. A csatlakoztatásnak december 15-ig kell lezárulnia véglegesen.

Az első napokban a média több helyen is fennakadásokról számolt be, amelyek például abból adódtak, hogy nem működtek a rendszerbe való belépéshez szükséges e-személyi olvasók. A Magyar Hírlapnak az elnök elmondta, vannak olyan gyógyszertárak, ahol a rendszergazda mindent sikeresen bekötött és fennakadás nem volt, és akadtak olyanok, ahol nagy számban előfordultak problémák. Hankó Zoltán szerint azonban ez elsősorban nem az EESZT hibájából vagy a patikák felkészületlenségéből adódott, feladatot inkább a különböző informatikai rendszerek összehangolása adott. Éppen ezért november 2-án sürgős egyeztetésre hívták az érintett rendszergazdákat, akik garanciát vállaltak arra, hogy az átmeneti időszak végéig, vagyis idén december 15-ig mindenütt gördülékenyen felállítják a rendszert.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink