• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Éger: A hálapénzt be kell tiltani, nincs más megoldás

Lapszemle 2017.03.09 08:26 Forrás: Weborvos összeállítás
Éger: A hálapénzt be kell tiltani, nincs más megoldás

Ónodi-Szűcs szerint senki ne gondolja, hogy megteheti, ami a klinikán történt.

Azonnali hatállyal felfüggesztette a munkavégzés alól a SOTE Klinikai Központjának elnöke azt az orvost, akivel kapcsolatban felmerült, hogy ügyeletes orvosként utólag pénzt kért a szülések levezetéséért. Ezt a Semmelweis Egyetem közölte hétfőn. Az orvos ellen etikai vizsgálat indult, miután egy kismama a Másállapotot a szülészetben Facebook-csoportban megírta, hogy a főorvos a sürgősségi császármetszés után 160 ezer forintot kért tőle, mondván, „neki van egy költsége". A bejegyzés alatti kommentekben többen is hasonló esetekről számoltak be. A Másállapotot a szülészetben Facebook-csoport szerdára, nőnap alkalmából flashmobot hirdetett a hálapénz ellen a Magyar Orvosi Kamara Szondi utcai székházához, arra biztatva a résztvevőket, hogy vigyenek üres borítékot a kamara postaládájába – olvasható a 24.hu portálján.


A Másállapotot a szülészetben csoport azt követeli a kamarától, hogy lépjen fel az orvos ellen. Azt is elérnék, hogy ne kelljen hálapénzt fizetni, hiszen az emberek fizetik a társadalombiztosítást. Az RTL KLub Híradója nyomán arról is írnak, hogy a kamara elnöke azt mondta, az orvos ellen már folyik az etikai vizsgálat. Éger István szerint az egyetlen megoldás az lenne, ha betiltanák a hálapénzt. Tisztességes jövedelmet kell az államnak garantálnia, hogy itthon maradjanak. A paraszolvenciát be kell tiltani, nincs más megoldás. Ha ez megtörténik, akkor pedig nem csak a hálapénzt elfogadó orvost, de az azt adó beteget is meg kell majd büntetni.

- Még nem tudom, hány boríték érkezett, de örülök a kezdeményezésnek, egyetértek a probléma felvetésével – így reagált a Népszava kérdésre Éger István. Mint mondta: sajnálja, hogy csak kevesen jöttek el, több száz emberre számított. A köztestület paraszolvenciaellenes, a kriminálisan viselkedőket a tisztességesen dolgozó orvosok védelmében is szankcionálni kell - szerinte. Arra a kérdésre, hogy a kamara tett-e büntető feljelentést az egyetemi klinikán történtek miatt, azt válaszolta: a kamara nem nyomozó hatóság, feljelentést csak akkor tehetne, ha van bizonyítéka is.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár sem tett hivatalból büntető feljelentést a két nappal ezelőtt napvilágra került ügyben. A Népszava ezt firtató kérdésére azt mondta: anélkül is zajlik az ügyben a vizsgálat. "Senki ne gondolja, hogy megteheti azt, ami a klinikán történt".

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink