• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

   Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

   Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

  • EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

   EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

Éger: a politikus egészségvédő vagy egészségromboló

Lapszemle 2017.06.15 06:28 Forrás: Hír TV
Éger: a politikus egészségvédő vagy egészségromboló

Szakpolitikákon alapuló morális kérdés, mekkora forrást biztosítanak az egészségügynek.

Továbbra is kritikus állapotban van a magyar lakosság egészségi állapota és az egészségügyi rendszerrel is nagy a baj, figyelmeztet a Magyar Orvosi Kamara, amely alapvető változásokat sürget, ugyanis nem csökken az ellátásban dolgozók leterheltsége, és az elvándorlás sem mérséklődött. Hiányoznak a források a biztonságos működéshez, pedig lenne elég pénz, csak a kormány másra költi, és ez már morális kérdés – mondta Éger István, a kamara elnöke a Hír Tv műsorában. Az elnök beszélt a kedden nyilvánosságra hozott Deklarációról, amelyben a politikai gondolkodásban paradigmaváltást sürgetnek. Mint leszögezte: a negyedszázada működő metodika, miszerint az egészségügy szereplői megpróbálják tárgyalásokkal, demonstrációkkal, stb. magukat pozícionálni, és több forrást szerezni az ágazatnak, sikertelennek tekinthető.

A Deklarációt megalapozó tanulmány szerzői emellett arra a következtetésre jutottak, hogy ilyen gazdasági környezetben nem lehet GDP-függő az egészségügyre fordítandó összeg, nem lehet azzal érvelniük a döntéshozóknak, hogy ha majd magasabb lesz a GDP, akkor több jut az ágazatnak. Ezt el kell felejteni, szögezte le Éger István, jelezve: itt az idő hogy szakpolitikákon alapuló politikai, azaz morális kérdésnek kell lennie annak, mekkora forrást biztosítanak az egészségügynek. Hogy változtatni kell, azt alátámasztja a MÉRTÉK, vagyis az ágazatról készült jelentés is. Éger szerint a politikus döntési helyzete miatt lehet egészségvédő faktor, vagy éppen népegészségügyi kockázat.

Emlékeztetett arra, hogy a MOK hívta fel a figyelmet a sürgősségi ellátásban tapasztalható áldatlan állapotokra, most pedig éppen a legutolsó hét válságaként említette, hogy romokban hever a főváros érsebészete, a legmagasabb progresszivitási szintű intézmény dobja be a törölközőt.

A Deklaráció nyilvánossá tételétől nem várnak azonnali megoldást, ám a mai hadi egészségügyi állapot jelzi, hogy újra le kell fektetni az egészségüggyel kapcsolatos alapelveket.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink