• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Egyre több a férfi az ápolói szakmában

Lapszemle 2018.03.05 08:20 Forrás: pécsiújság.hu
Egyre több a férfi az ápolói szakmában

A képzés bevezetése növelte az ápolói szakmát választók számát, csökkentette a pályaelhagyó szakdolgozók létszámát is.

Számos előnnyel - egyebek mellett az orvosok túlterheltségének csökkenésével és a szakma presztízsének növelésével - járhat a későbbiekben az ápolói mesterképzés tavalyi szeptemberi bevezetése néhány egyetemen. Pécsett jelenleg hetvenkilenc hallgatója van a vadonatúj képzésnek. Más mellett erről is kérdezte a pécsújság.hu Betlehem József professzort, a pécsi egészségtudományi kar dékánját, az egészségügyért felelős államtitkárság miniszteri biztosát.

- Egyelőre hazánkban is ápolóhiány van, ennek egyik „orvoslására" indult el tavaly három egyetemen a felsőfokú ápolói képzés. Mit lehet tudni erről a Pécsi Tudományegyetem vonatkozásában?
- A jelenlegi egészségügyi ellátórendszer minőségének javítását és hatékonyabbá tételét hivatott szolgálni az a külföldi példák alapján kialakított egyetemi képzés és majdani új ápolói szerepkör, amit 2017 szeptemberétől hazánkban is bevezettünk. Ez a kiterjesztett ápolói feladatkör 92 országban működik, és a legtöbb európai ország is ezt az irányt kezdi választani.

A hazai egyetemi ápolóképzés megkezdése előtt az országban a képzés folytatására jogosult négy egyetem egészségtudományi karai és szakemberei a képzési programot egyeztették és megállapodtak a mintatantervben, ami alapján a képzés folyhat.

Amíg a képzési jogszabály a képzési és kimeneti követelményekkel rendelkezésre áll, addig a szabályszerű és jogszerű egészségügyi tevékenység végzésének a feltételeit az egészségügyi ágazat 2019-ig kell, hogy kialakítsa. A képzési programok kidolgozási folyamatának a szakmai koordinálására a Pécsi Tudományegyetem Ápolástudományi, Alapozó Egészségtudományi és Védőnői Intézet vezetőjét, dr. Oláh Andrást kérték fel.

- Hallottunk olyan információit, amely szerint egyre több fiatalember jelentkezik ápolói képzésre, sőt, lassan már többen vannak, mint hölgyek. Igaz ez? Mi lehet az oka annak, hogy egyre népszerűbb a képzés a fiatalok (és a férfiak) körében?
- Az ápolói pálya alapvetően női szakma, ugyanakkor talán a presztízsemelkedést és a jobb megélhetési viszonyokat is mutatja, hogy valóban - ugyan még mindig szerény arányban, de - egyre több férfi is választja ezt a pályát. A mentésben különösen évtizedek óta megfigyelhető a férfi dominancia ápolói vonalon, addig a többi ellátási színtéren ez ma még nem mondható általánosnak.

- A képzés milyen előnyökkel jár az egész magyar egészségügyi ellátásra nézve?
- Nemrég egy fórumon előadást hallhattunk arról, hogy az OECD két éve indított átfogó vizsgálatot az Európai Unió tagállamaiban azért, hogy felmérje az úgynevezett egészségügyi feladatátadás rendszerét, aminek a bevezetésére mi is készülünk. Az eddig adatok szerint nőtt a betegek elégedettsége és a betegbiztonság, továbbá bizonyos esetekben az ellátórendszer költéshatékonyabban képes működni. Mindezt olyan területeken kívánjuk megvalósítani, ahol a magyar egészségügyi ellátórendszerben legnagyobb az igénybevétel. Ugyanakkor a nemzetközi eredmények szerint a képzés bevezetése növelte az ápolói szakmát választók számát, csökkentette a pályaelhagyó szakdolgozók létszámát és az ápolói migrációt. A kiterjesztett hatáskörű ápolók alkalmazása továbbá mérsékelte az egészségügyi ellátás költségeit és a várakozási időt, ugyanakkor a megkérdezett betegek elégedettsége jelentősen javult.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink