• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Életeket mentettek már az inkubátorok

Lapszemle 2017.12.08 07:00 Forrás: heol.hu
Életeket mentettek már az inkubátorok

Heves három kórházában is elérhetőek a krízisinkubátorok, melyek olyan kisbabák életét mentik meg, akikről édesanyjuk lemondott.

A nemrég történt nyíregyházi tragédia nyomán utánajártunk, mióta és hogyan segítettek eddig e készülékek. Mi történik az ide elhelyezett kisbabákkal? – teszi fel a kérdést a heol.hu portálja.

A gyöngyösi Bugát Pál Kórházban idén ­március óta működik babamentő inkubátor az Erzsébet királyné úti főbejárat közelében. Ez volt megyénk harmadik ilyen életmentő berendezése. A beruházás összköltsége közel hárommillió forint volt. A kórház sajtóreferense arról tájékoztatott, a különálló, e célra kialakított épület megfelelő körülményeket biztosít a kisbabáknak, s kellő anonimitást annak, aki úgy dönt, lemond a kicsiről. Azok, akik nem tudnak gondoskodni a gyermekükről, névtelenségüket megőrizve tudják itt elhelyezni a csecsemőt. T. Bokros Mária arról is szólt, az átadás óta eltelt nyolc hónapban még nem volt lakója az inkubátornak.

Tavaly májusban találtak utoljára újszülöttet az Albert Schweitzer Kórház krízisinkubátorában, amely az épület kerítése mellett, a portától csaknem száz méterre lévő kis faházban található. A gyógyintézet kommuni­kációs munkatársa elmondta, a hatvani kórházban több mint négy éve működik már a létesítmény, mely ugyan kamerával megfigyelt, ez azonban a csecsemőt elhelyező személyt nem „látja", csak a mentőkészüléket. A mellé elhelyezett csengő közvetlenül a portán, valamint a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályon riasztja a kórház dolgozóit arról, újszülöttet helyeztek el ott. Zelnik Krisz­tina a tapasztalataikról közölte, eddig három alkalommal találtak gyermeket az inkubátorban, akik mindegyike egészséges volt.

Az egri Markhot Ferenc kórházba tíz esztendővel ezelőtt helyezték el az életmentő inkubátort, s legutóbb 2014-ben találtak benne egy egészséges kisfiút. A kórház felújítási munkálatai miatt azonban jelenleg nem üzemel a készülék, annak korábbi helyén rekonstrukciókat végeznek. A kórház sajtóreferense Szegedi Erzsébet kifejtette, a korábbihoz hasonlóan, ezután is biztosítják majd az anonimitást, s a kis épületrészt elkülönítik majd a főépülettől, továbbá szintén csengőszó értesíti az intézmény dolgozóit az inkubátor új lakójáról. Hozzátette, reményeik szerint hamarosan átadhatják, amiről természetesen tájékoztatják majd a közvéleményt.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink