• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Ezért nem mennek a nők mammográfiára

Lapszemle 2017.10.19 06:44 Forrás: nlcafe
Ezért nem mennek a nők mammográfiára

Nincs egy rendes melltartóm… fáj… megvizsgálom magamat otthon időnként… a sugárzás rákot okoz…

Összegyűjtött néhány indokot, miért is kerülik a mammográfiát a magyar nők. A nlcafe.hu portál szerzője orvosi várókban hallotta őket, vagy közösségi oldalakon olvasta az alábbiakat.

„Nincs egy rendes melltartóm, hát mit fognak gondolni rólam."

Egy: ha nem bomlik le rólad, akkor az egy rendes melltartó. Kettő: a vetkőzőben úgyis leveszed. Három: egyáltalán nem érdekel senkit a melltartód. A vizsgálatnak nem az a tárgya, hanem ami benne van, és ebből szempontból abszolút mindegy, hogy csipkés vagy sima pamut. Amúgy értem én, hogy kellemetlen félmeztelenül flangálni ott, de szerintem az valamivel kellemetlenebb, amikor azt mondják, hogy már nem tudnak meggyógyítani. Tapasztalat.

„Vizsgálom magam otthon. Időnként. Az bőven elég, nem lesz semmi bajom."

Ez az igazi rossz kampányok eredménye. Kedves gondolat, de ezzel aztán megelőzni semmit nem fogsz. Az önvizsgálat amúgy nagyon hasznos, már ha az ember jól és jókor csinálja, mert egy csomó jó- és rosszindulatú elváltozást is ki lehet tapintani. De önmagában nem szűrővizsgálat. Van, amikor a daganat bizony sokáig nem érezhető, túl sokáig. Az enyém például teljesen véletlenül derült ki, mert begyulladt, és bedagadt a környezete. Éppen ezért fontos, hogy megtanuld a helyes önvizsgálatot, és ahogy eléred a veszélyeztetett kort, menj rendszeresen szűrésre. Ja, és ha valami nem jó, olyat érzel, ami nem passzol, akkor irány az orvos. A „majd elmúlik" nem túl hatékony.

„Dehogy megyek, sugárzás, rákot okoz."

Ennyi erővel a törött lábad se röntgeneztesd meg, hiszen, ha ebből indulunk ki, a vizsgálat több kárt okoz, mint ha nem rakják helyre. Ennél jobb érvem nincs. Illetve utána néztem, és a katasztrófavédelem oldalán találtam egy részletes listát, amiből kiderül, hogy itthon évente 2,4 mSv sugárzás ér minket természetes forrásból, a legkisebb dózis, ami növeli a rákbetegség kialakulását, az pedig 100 mSv. Na már most egy darab mammográfiás vizsgálat mindössze 3 mSv terhelés. Most ezen gondolkodjunk el egy percig, és alaposan mérlegeljünk, hogy a két évente elvégzett szűrővizsgálatot vajon megéri-e ezzel az indokkal kihagyni.

„Fáj!"

Nyilván nem a legkellemesebb vizsgálat, de meg merem kockáztatni, hogy az a pár perc kellemetlenség sokkal kevésbé gáz, mint egy későn diagnosztizált betegség. Mammográfiám nem volt, utóbbi viszont igen. Ha engem kérdezel, biztos, hogy elcserélném, akár minden évben egy mammográfiára.

A további indokok a nlcafe.hu portálon.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink