• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

A felvilágosítás kevés a tiniknek

Lapszemle 2010.07.24 00:00 Forrás: Új Néplap

Rémtörténetek keringenek egyes szülők körében a mai tizenévesek szexuális szokásairól.

A lap által megkérdezett tini lányok elmondták, bizony jellemző, hogy valaki már 14-16 éves korában elveszíti érintetlenségét. Aki viszont még nem, arra „más" szemmel, lényegében megvetően néznek kortársai. Felmérések szerint az első szexuális aktus idején a magyar fiatalok átlag életkora 16,9 év, az abortuszok 6,8 százalékának még mindig 18 év alatti fiatal az áldozata. Ennek legfőbb oka abban keresendő, hogy a fiatalok úgy mennek bele a szexuális kapcsolatba, hogy sokuknak fogalmuk sincs arról, az milyen veszélyeket rejt számukra.

- A szexuális felvilágosításban egyrészt a családra, másrészt az iskolára, harmadrészt pedig ránk, az egészségügyre hárul feladat. Emellett ma már számos lehetőség van arra, hogy a fiatalok információhoz jussanak. Hogy milyen az eredmény? Csak annyit mondhatok, hogy siralmas. Ezt bizonyítja az, hogy nagyon sok a terhesség-megszakítás — állítja a szolnoki Hetényi Géza Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa. Dr. Úri-Szabó Károly tapasztalata is azt mutatja, hogy egyre korábban kezdenek a fiatalok aktív nemi életet élni.

- Míg néhány évtizeddel ezelőtt a húszas évek körül volt a szexuális aktivitás fokozódásának ideje, addig ma már találkoztunk olyan gyerekekkel, akik 13-14 éves korukban rendszeres szexuális életet élnek. Ennek egyrészt az az oka, hogy a mai gyerekek testileg hamarabb érnek. Másrészt a média révén olyan információdömping éri őket, ami egyfajta testiséget sugall. Ebből pedig nem szeretnének kimaradni. A gond ott van, hogy ezzel a gyorsabb testi éréssel nem tart lépést a szellemi-lelki érésük.

A főorvos úgy véli, a fiatalok azzal sincsenek tisztában, hogy veszélyben vannak, nemhogy a védekezésről lenne elképzelésük. S aki már egyszer megégette a kezét, az sem biztos, hogy legközelebb elővigyázatosabb lesz. Mint mondja, számos fogamzásgátló metodika létezik, a baj az, hogy a fiatalokban az igény sem merül fel, hogy nekik erre szükségük lenne. Ennek pedig sokszor a nem kívánt terhesség az eredménye.

A helyzet tehát nem túl rózsás, de azért nem is teljesen reménytelen. A Szülészeti-nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság a 2002/2003-as tanévben indította útjára az azóta már megújult A-HA Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Programot. A ma már 700 előadót, orvosokat, védőnőket mozgósító program előadásai az elmúlt 8 évben 16 ezer oktató óra 765 ezer diákhoz jutott el. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 31 iskolában jártak eddig az A-HA előadói, közöttük Úri-Szabó főorvos is.

- A visszajelzések azt mutatják, hogy eredményes a program. A 10 évvel ezelőtti adatokhoz képest 20 százalékkal csökkent az abortuszok száma a 19 év alatti lányoknál. Azok a gyerekek, akik részesei voltak ezeknek a foglalkozásoknak, felkészültebbek, oda mernek menni a védőnőhöz, mernek kérdezni, s körükben kevesebb a becsúszott „baleset" - sorolja a tapasztalatokat Szeverényi Nóra programkoordinátor. A szakember hozzáteszi: a program indulása óta az iskolák is nyitottabbak, nagyobb a fogadókészség.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink