• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Fontos kórházi osztályok is veszélyben

Lapszemle 2011.12.22 07:35 Forrás: Világgazdaság

Háttéregyeztetések zajlanak, a végkimenetel akár sikeres is lehet Papp Magor szerint.

Pécsi klinika, a szolnoki kórház, a fővárosi Szent István Kórház sebészete, az Állami Egészségügyi Központ több osztálya - már most látszik, ezeken a helyeken jövő év elején megbénul az orvosi ellátás, ha az orvosoknak és rezidenseknek nem sikerül megegyezni a kormányzattal a bérükről. És a felsorolás még bővülhet, felgyorsult ugyanis a csatlakozó nyilatkozatok száma az utóbbi napokban – erősítette meg Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke és Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Az akció két szálon fut, az egyik a letétbe helyezett felmondólevelek ügye, ezekből eddig 2600 gyűlt össze, nagyjából fele rezidensektől, fele szakorvosoktól.

„Öt megyében értük el a kritikus létszámot, az orvosok olyan számban és szakterületi megoszlásban adták be a nyilatkozatot, hogy az ellehetetleníti az ellátást. Ez több esetben 50 százalék feletti arányt jelent" – mondta Papp Magor, s hozzátette: az elmúlt napokban megélénkült az aktivitás a gyűjtőhelyszíneken, sorra futnak be a felmondások. A mérleget jövő héten vonják meg.

A másik szála a nyomásgyakorló akciónak a nem kötelező túlmunka megtagadása. „Bőven ezer fölötti emberről tudok, aki csatlakozott, de folyamatos a jelentkezés. Nyáron 3-4000-en jelezték, hogy részt vesznek az akcióban, 6000 körül az egész egészségügy leállna" – magyarázta Bélteczki János. - A már említett helyszíneken kívül szerinte a központi intenzívek, aneszteziológiák, patológiák is leállhatnak. „Egész kollektívák vannak ezeken a helyeken, amelyekben az asszisztenstől a főorvosig mindenki csatlakozott a felhívásunkhoz. Az illetékesek egyszerűen nem veszik komolyan a közelgő humánkatasztrófát" – fogalmazott az elnök.

Hogy lesz-e megegyezés, az Papp és Bélteczki állítása szerint nem rajtuk múlik. Mindketten úgy fogalmaztak, akár a karácsonyi vacsora mellől is felállnak, ha kell. Elképzelhető, hogy a két ünnep között szükség is lesz a munkára, a sikeres megállapodásra, amire Papp Magor reális esélyt lát.

Azt mondta, „történnek háttéregyeztetések", amelyek afelé mutatnak, hogy lehet bízni egy megnyugtató eredményben. Arra a kérdésre, hogy milyen típusú megállapodás körvonalazódik, annyit mondott: jövőképet kell nyújtania a kormányzatnak, bérrendezésre van szükség, emellett az is segítség, ha az informatikai rendszer felhasználóbarátabb lesz, mert az adminisztráció egyszerűsítésével felszabaduló idő olyan, mintha hirtelen több ezer emberrel lenne több.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink