• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Furcsaságok a miskolci gépek elzálogosítása körül

Lapszemle 2018.03.03 08:01 Forrás: Napi.hu
Furcsaságok a miskolci gépek elzálogosítása körül

A hitelfedezeti leírásban egy Varian gyorsító is zálogtárgy, ilyen gyorsító viszont nem található a miskolci kórházban.

Jelzálogot jegyezett be a Raiffeisen Bank a daganatos betegek kezelésére szolgáló sugárterápiás gépekre a miskolci megyei kórházban. Információink szerint azonban a zárolt lineáris gyorsító nem az adós cég 100 százalékos tulajdonában áll - olvasható a napi.hu weboldalán.

Jelzálogot jegyzett be a Raiffeisen Bank a daganatos betegek kezelésére szolgáló sugárterápiás gépekre a miskolci megyei kórházban. A banki intézkedésre azután került sor, hogy a Borsod-Abaúj Zemplén megyei kórház februárban leváltott főigazgatója szeptember óta nem fizetett a sugárterápiát üzemeltető szolgáltatónak, a Medcenter Kft-nek. Tiba Sándor ugyanis aggályosnak találta többek között a kórház és a Medcenter Kft. onkológiai sugárterápiás közreműködői szerződését, amely két lineáris gyorsító és CT telepítésére, üzemben tartására és karbantartására szólt - írta a lap péntek reggel a Népszava információira hivatkozva.

A cikk szerint a daganatos betegek kezelésére szolgáló gépekre felkerült az azok vásárlását finanszírozó Raiffeisen Bank cédulája, s ettől kezdve a gépeket csak úgy lehet karbantartani, javíttatni, megbontani, vagy eladni, ha a bank ezt előzetesen írásban engedélyezi.

A jelek szerint azonban a zálogosítási folyamatba homokszem csúszhatott, a Napi.hu-t ugyanis helyi források később úgy tájékoztatták, a bank által zárolt két gép közül az egyik nem kizárólag a Medcenter tulajdona.

Hogy is van ez?

A miskolci megyei kórház onkológiai centrumának felszerelését nem könnyű átlátni. Sok vidéki központban csak két gyorsító található, a miskolci központ azonban jelenleg 4 lineáris gyorsítóval és egy - a sugárterápiás kezelésekhez szükséges - CT-vel rendelkezik. Két gyorsítót és a CT-t egyértelműen a Medcenter tulajdonolja, egy gyorsító a kórház, egy másik pedig a kórház és a Medcenter közös tulajdona.

A Raiffeisen számára a Medcenter által nyújtott tárgyi biztosítékok között három sugárterápiás gép szerepel. A 2007-es beszerzésű CT az egyik, amelyre a kórházban sárga cédula került. A másik, a Raiffeisen által zárolt eszköz viszont éppen a közös tulajdonú gyorsító. A 2014-ben a Medcenter által beszerzett Varian típusú lineáris gyorsító telepítéséhez nyilvános internet adatbázisok szerint 60 millió forintos, teljes felszereléséhez és működtethetőségéhez pedig további 300 millió forintos uniós forrást használt fel a kórház. E gyorsítót uniós támogatású fejlesztésként adták át 2014-ben, melyről akkor a helyi televízió is részletesen beszámolt.

Vagyis a Medicenter egy olyan gépet bocsátott a bank rendelkezésére hitelfedezeti biztosítékként, amelynek a beszerzését részben uniós, részben állami forrás fedezte, így nem a Medcenter kizárólagos tulajdona. Ennek azonban a hitelfedezeti leírásban nincs nyoma. További érdekesség, hogy ugyanezen adatokból az is látszik, hogy egy 2017-es beszerzésű Varian gyorsító is zálogtárgy, azaz hitelfedezeti biztosíték, ilyen gyorsító viszont nem található a miskolci kórházban, így cédulát sem kaphatott.

További részletek a cikkben.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink