• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Gondok vannak az új egészségügyi rendszerben

Lapszemle 2017.11.07 06:30 Forrás: inforádió.hu
Gondok vannak az új egészségügyi rendszerben

A háziorvosok és a patikák egy része nem tud csatlakozni a hálózathoz.

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke az Inforádióban elmondta, nem működik a kapcsolat létesítéshez szükséges szoftver, hozzátéve, hogy a receptek kiadása egyébként a 18 év alatti korosztályban továbbra is papír alapon történik. Póta György hangsúlyozta, két hiba miatt akadozik az indulás; az egyik a túlzott megterhelés, a másik a szoftverfejlesztők késlekedése.
„Ezt egyébként előre jeleztük is, a szoftverkészítőknek maguknak kellett kidolgozniuk a kapcsolódást. Ennek azonban nem mindenki tett eleget. Amit én használok, azt írta ki, ma még mindig nem, de holnap már valószínű."

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke hozzátette, lehet, hogy jól felépített a rendszer, de azt nem ellenőrizték, hogy a forgalomban lévő szoftverek hogyan kapcsolódnak. „Sok szoftverfejlesztő van a rendszerben, a gondok a kicsiknél vannak. Ha ők nem tudnak lépést tartani, kieshetnek a piacról" - közölte. A tesztüzemet egyetlen szolgáltatóval végezték el – tette hozzá.

Kevesen váltják ki az e-receptet
A felnőtt ellátásban is vannak gondok az EESZT elérhetőségével - mondta az InfoRádiónak a FAKOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke. „Az informatikussal most jutottunk oda, hogy előírásszerűen működik a rendszer. Viszonylag gyorsan küldi és nyomtatja a receptnek kinéző felírási igazolást. Kérdés, hogy a nagyüzemi órákban a hálózat és a szerverközpont mit bír el."
Selmeczi Kamill jelezte, a betegeket nem érdekli, milyen rendszerben kapják meg a vizsgálatot, írják ki táppénzre vagy kapják meg a receptjeiket, hozzátéve, hogy a lakosság nagy részének nincs e-személyi igazolványa, így nem is tudja kiváltani az e-receptet.

Minden beteg megkapja a gyógyszerét
A november 1-jei éles indulásra minden gyógyszertár regisztrációja megtörtént, ugyanakkor több olyan is volt, amelyiknek az informatikai rendszergazdája az éles kapcsolatot nem tudta biztosítani a határidőig - mondta a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Hankó Zoltán kiemelte, hogy a szoftverfejlesztők dolgoznak a hiba elhárításán.

Emiatt voltak és vannak olyan patikák, amelyek elvben fel tudnak csatlakozni az EESZT-re és vannak olyanok, amelyek különféle programozási és egyéb hibák miatt nem."

Az információk alapján több száz olyan gyógyszertár van, amelyeknek az EESZT-vel való kapcsolattartása problémás, hozzátette azonban, hogy az október 31-én este megjelent jogszabály december közepéig olyan, átmeneti helyzetet teremt, amiben minden beteg minden vényét ki tudják adni.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink