• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Hóesésben hurcolják a betegeket a mobil CT-hez

Lapszemle 2018.02.21 08:04 Forrás: hvg.hu
Hóesésben hurcolják a betegeket a mobil CT-hez

Valószínűleg nem lett volna szükség erre az átmeneti megoldásra, ha a betegek érdekeit figyelembe véve járnak el.

A kórházudvaron parkoló mobil CT-ben látják el a rákos és más súlyos betegeket a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, már ha fel tudják őket vinni a csúszós rámpán a kamion ajtajához. A kórház szerint ez csak átmeneti megoldás, mert a jövőben új szolgáltató végzi a CT- és MR-vizsgálatokat, csakhogy addig csúsztak a pályáztatással, míg most a hóesésben kell hurcolni az akut betegeket. A tender győztese pedig egy olyan cég, amelytől egészségügyi referenciát nem is kértek, de korábban a TEK-nek gyártott zubbonyt és derékszíjat. A kamion ajtaján ott virít a logó: "Magyarország megújul" - olvasható a hvg.hu weboldalon.

Miközben heti penzumként kellene jó híreket generálni az ezer sebtől vérző egészségügyi rendszerről, nézni is rossz volt, mi zajlik jelenleg a pesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet udvarában: a hideg téli időben egy „csúszásveszély" táblával ellátott rámpán hurcolják fel és le a fekvő- és akut betegeket a kórházi udvarra leparkolt kamionba. Csak így emlegetik a speciális járművet, amelyben található a mobil CT, ezt általában akkor szoktak bevetni, ha valamilyen okból nem áll rendelkezésre a drága, korszerű diagnosztikai berendezés. Ilyet állítottak üzembe például az ajkai kórházban, miután egy daganatos beteg belehalt, hogy az ottani, elavult gép olyan rossz minőségű felvételeket készített, amelyeken kivehetetlen volt a végzetes elváltozás.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórházban viszont szó sincs vészhelyzetről, így valószínűleg nem is lett volna szükség erre az átmeneti megoldásra, ha az egészségügyben különösképpen elvárható gondossággal és a betegek érdekeit figyelembe véve járnak el. A X. kerületben található, nagy kórházi tömbben ugyanis van egy „CT és MR, illetve DEXA csontsűrűség vizsgáló" központ egy állandó, erre kialakított épületben. Több mint tíz éven át itt egy külsős szolgáltató, a Mediworld Plus Kft. végezte ezeket az úgynevezett képalkotó diagnosztikai eljárásokat, a szerződése viszont lejárt, a tavaly lefuttatott tenderen kiválasztott új szolgáltató pedig még nem kezdett működni. További részletek a lapban

Közleményben reagált a kórház

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink