• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Hol tart az épülő szuperkórház projektje?

Lapszemle 2017.10.25 09:47 Forrás: Trend Rádió
Hol tart az épülő szuperkórház projektje?

Az OPNI újranyitása nincs tervben, de gondolkodnak a mostani és korábbi kiürülő ingatlanok hasznosításáról.

A Trend FM vendége volt Cserháti Péter, az új budapesti kórházfejlesztések előkészítéséért, az Egészséges Budapest Programért felelős miniszteri biztos.

Műsorvezető: Most hol tart a XI. kerületben épülő szuperkórház projekt?

Cserháti Péter: Érdemes előröl kezdeni, mert a szuperkórház szó tulajdonképpen nem a politika, és főleg nem a szakma, hanem az újságírók terméke. Két éve, amikor a Fidesz-frakció akkori ülése után Rogán miniszter úr jelezte a sajtó felé, hogy Budapesten szükség lesz nagy kórházfejlesztésre, egy honlap használta ezt a nevet, és azóta sajnos ráégette a programra. Azért mondom, hogy sajnos, mert ezt nagyon könnyű lakossági és mondjuk, sajtós szemmel ezt így beazonosítani. Nem vált ki jó visszhangot az egészségügy szereplői között sem, mert mi pont nem egy szuperkórház, hanem egy komplex rendszer átalakításán dolgozunk. Annak egysége ez a Dél-budai Centrum, mi Centrumoknak hívjuk őket, aminek pont az a célja, hogy ne csak egy részterület vagy résztérség megoldását adjuk ezzel, hiszen az egész közép-magyar térség, beleértve Pest megyét 1,2 milliós lakosságával ugyanúgy megszenvedte azt, hogy az elmúlt években ide nem jutott forrás, mint vidéken. Ugye vidéken volt arra forrás, hogy a Semmelweis Tervben, ez egy kormányhatározatban el is híresült, ismert programként megfogalmazott koncepciót vidéken nagyrészt megvalósítsuk. Én akkor helyettes államtitkárként a minisztériumban dolgoztam ezen, aminek a lényege, hogy vidéken a Pécsi, a Szegedi, a Debreceni Egyetem szerepét senki nem kérdőjelezi meg, de nem is hívjuk őket szuperkórháznak. Jól tudjuk, hogy ők a szívsebészettől a gyermekonkológiáig mindent képesek ellátni nagyrészt.

...

Mv: Akkor itt álljunk meg egy pillanatra. Tehát ez azt jelenti, hogy amikor létrejön a dél-budai centrum, azzal együtt megújul, átalakul szinte az összes budapesti kórház?

Cserháti Péter: Így van. A három térségben kettőnek már azonosítottuk a centrumát, a harmadik az a dél-pesti, amit hosszas számítgatások után végül is a Haller úton, tehát a Nagyvárad térhez közel, szintén jó közlekedés, metró, egyéb területen a Szent István Kórház régi épületének részben elbontásával, és a szomszédban a kardiológiai intézet, az országos intézettel való összekapcsolásával, és nem mellékesen a térségben, de máshol található baleseti intézet ideköltöztetésével tudunk a feladatnak megfelelő centrumot létrehozni. És egy ilyen harmadik volt az, amit Budán kellett kijelölni. Budán aztán végképp nem volt előzménye ennek. Tehát ott valóban teljesen újonnan induló tervezést kellett végrehajtani az induló pontokhoz képest is.

Mv: Ha elkészül ez a kórház és átalakítják a másik két nagy centrumot, akkor teljesen megszűnnek kórházak bizonyos helyeken, de legalábbis bizonyos szakmákat bevisznek ezekbe a centrumokba. Mi lesz a többi hellyel?

Cserháti Péter: Így van, a centrumok, úgy, ahogy mondja, átcsoportosítások révén jönnek létre. Lásd, a MÁV kórházi telephely kiürül, megszűnik. Megszűnik a MÁV Kórház mondhatnám, de nem igaz, mert csak az történik, hogy egy nagyon korszerű helyre, a Honvédkórház másik új épületébe költözik, és válik ezzel észak-pesti centrummá.
Mv: És akkor azzal a területtel mi lesz? Ezt értékesítik?
Cserháti Péter: Ez egy külön feladat. Ugye 2007-ben voltak kórházbezárások Budapesten, és emlékszünk rá, hogy az Országos Pszichiátriai Intézet bezárása milyen következményekkel járt. Egyrészt szakmailag, másrészt pedig mai napig tíz éve üresen áll az épület, évente nagyon komoly, több tízmilliós fenntartási költséget okozva, miközben semmifajta hasznosítás, egyéb típusú azóta sem létezik, és láthatóan nem is nagyon...

Mv: Tegyünk egy zárójelet, csak segítsen nekem. Az OPNI újranyitása az tervben van?

Cserháti Péter: Nem, ebben a programban így nincs tervben. Van arról gondolat bennünk, és az előbbi kérdésre visszatérve feladatunk most kormányhatározatban, hogy általában foglalkozunk a kiürülő ingatlanok hasznosításával. Ebbe bele lehet érteni persze az akkor kiürült ingatlanokat is, és a hasznosítás szót szeretném nyomatékosítani. Bár most az ingatlanpiac nagyon kurrens ebben a pillanatban, nem ugyanaz, mint tíz éve volt, pont a válság mélypontján, ezt mondjuk el kell ismerni, de számos olyan eleme van az egészségfejlesztésnek vagy a struktúrafejlesztésnek, ami a versenypiac szempontjából is értelmezhető. Amikor szállókat hozunk létre, nem mellékesen a nagyon sok szempontból megtartandó kollegáinknak, és végre nem a nyolc-tíz ágyas vashodályokat, hanem tisztességes miniapartmanokat, minigarzonokat családoknak, házaspároknak, ahol a viszonylag szerény fizetésük mellett el tudják kezdeni a házaséletüket, és nem mellékesen el tudják kezdeni a megtakarítást akkor olyan eszköz van a kezünkben, ami végre az egészségügyi dolgozók megbecsülését is segíti.

További részletek az adásban.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink