hirdetés
Lapszemle / Vissza a rovat főoldalára »

Jogosítvány: az orvosokat megosztja, a betegeket dühíti

Az orvosok szerint kisebb káosz van a jogosítványok meghosszabbítása körül.

Az orvosok szerint kisebb káosz van a jogosítványok meghosszabbítása körül az augusztus elsejétől hatályos jogszabály-módosítás miatt. A betegek dühösek és keresik a kiskapukat, az orvosok szerint abból viszont van bőven. Az új szabályok szerint a folyamatosan gyógyszerszedésre kényszerülő mozgásszervi, cukor-, illetve szívbetegeknek friss szakorvosi véleményt is be kell szerezniük. Az ilyen szakrendelések viszont annyira zsúfoltak, hogy több hetet is kell várni és a vizsgálatokért térítési díjat kell fizetni.

Hirdetés

A Népszabadságnak nyilatkozó szakorvosi rendelők árlistái a nulla és a 8800 forint között szórtak. Azokban a szakorvosi rendelőkben ugyanis, ahol még nem tudatosult, hogy a jogosítvány-meghosszabbítás nem része a kötelező és térítésmentes ellátásoknak, nem kérnek díjat a vizsgálatokért, amelyikben pedig tudják, ott rendelője válogatja, hogy mennyit számláznak, így egy-egy jogosítvány meghosszabbítása több tízezer forintba is kerülhet, sőt az is előfordulhat, ha valaki az utolsó pillanatig vár - a várólisták miatt -, hogy akár hetekre jogosítvány nélkül maradhat.

A beteg, amikor szembesül az új szabályokkal, kapkod, de főként dühös - a háziorvosra. Ha pedig netán az is kiderül, hogy mégsem hosszabbítható meg a jogosítvány, akkor a többség még dühösebb. Van olyan is, aki ezt nem is hajlandó tudomásul venni, és elviszi egy másik orvoshoz a kártyáját. Aki viszont - ha nem ismeri az előzményeket - kiadhatja az igazolást. A gyakorlatban pedig szinte senki sem ellenőrzi, hogy aki kiadta az igazolást a jogosítványhoz, arra jogosult volt-e.

Míg az agyműtétek után közvetlenül, vagy az epilepsziával kezelt emberek nem vezethetnek autót, ezekről a kórképekről a szakorvosok szinte automatikusan tájékoztatják a kezelőorvost, az egyéb szakmákban soha, vagy csak nagyon ritkán fordul elő hasonló. A Népszabadság által megkérdezett fél tucat háziorvos csak elvétve emlékezett egy-egy olyan esetre, amikor a szakorvos a saját maga fölfedezett -autóvezetést kizáró - betegség esetén kezdeményezte volna a jogosítványhoz kiadott orvosi igazolás felülvizsgálatát.

Szerintük méltánytalan, hogy néhány ezer forintos vizsgálati díjért lényegében a háziorvosnak kell vállalnia öt vagy tíz évre a felelősséget. A nyilatkozó orvosok „aggodalma" úgy tűnik a gyakorlatban teljesen felesleges. Kovács Kázmér közlekedési ügyekkel foglalkozó szakjogász egyetlenegy esetre sem emlékszik, amikor közlekedési balesettel összefüggésben vizsgálták volna a jogosítvány kiadását véleményező orvos felelősségét. Holott előfordult, hogy szerinte is indokolt lett volna.

2011-08-16 07:40
Forrás: Népszabadság

hirdetés
"Jogosítvány" fórum:
adatvedelem, 2011-08-16 10:00
Már említettem többször - most megint felelevenítem - a jogosítványhoz kapcsolódó orvosi vizsgálatot el kellene törölni. Ez nem jelentené azt, hogy bárki vezethetne betegen. Amikor felmerül, hogy XY alkalmatlan a vezetésre, akkor országos tiltó listára tennék - megalapozott indokok alapján (!!)(fellebbezhető módon, kultúrállamhoz méltó keretek között) adott időtartamra (vagy véglegesen) megvonnák tőle az autóvezetés lehetőségét. Előre publikálni kellene, hogy mik a kizáró esetek és akkor mit kell tenni. A többi 5 millió rendes embert meg hagyni kellene a csudába - ahogyan azt az EU számos országában is teszik. Ma a rendszeres ellenőrzés és a mögötte álló folyamatos gyanakvás és az eü. rendszer felesleges túráztatása jelentős kapacitásokat köt le, értelmetlen, a társadalomnak jelentős tehertétel, a polgárok idejével és pénzével történő pacsolgatás, kisstílű vegzálás. Tovább »
Ezt már olvasta?

Egymás kárára akvirálni rendkívül etikátlan!

A szervezetek együttműködése, közös fellépése növeli az érdekképviselet erejét.

Vége lesz az állami kórházaknak Magyarországon?

Önálló tárcát, forrásbevonást, és a szolgáltatási csomag pontos definiálását szorgalmazzák.

Jogosítvány-ügy: eltérő tapasztalatok

Továbbra sem olcsó mulatság a jogosítvány meghosszabbítása.

BENU Patikahálózat Magyarországon

Újabb modernizált BENU Patikák nyíltak

A márciusi nyitással már 48-ra nőtt a felújított gyógyszertárak sora.

hirdetés
hirdetés