• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

Lapszemle 2017.09.18 08:08 Forrás: sonline.hu
Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

Nemcsak a változás jelent kihívást: új patikusokat is nehezen lehet találni.

Ahhoz, hogy az E-vényt bevezethessék, számos előintézkedést kell országosan megtenni az egészségügyben. A terv már tíz éve megszületett, ám a gyakorlat még csak most jön. A csatlakozást szeptember 1-től lehetett megkezdeni, de november 1-től már kötelező a belépés, amely több mozzanatból áll olvasható a sonline.hu portálon.

Leginkább a patikusok szeretnének naprakészek lenni, ezért akár több száz kilométert is szívesen utaznak a tájékoztató konferenciákra. Tóthné Dr Kalota Veronika, a kaposvári szolgáltatóház patikavezetője legutóbb Budapesten járt, ahol több száz kollégájával együtt próbáltak válaszokat kapni az e-vény bevezetésével kapcsolatos kérdéseikre. – Egyelőre izgatottan várjuk, hogyan működik majd a rendszer. Egy biztos: jelenleg bonyolult adminisztrációt kell minden egyes receptnél felvinni a számítógépre, és egy vénynél öt-hat adatot kell ellenőrizni. Vonalkódokat, BNO kódot, dátumot, tajszámot, aláírást. Ezért is megy néha lassan a gyógyszertári sorbanállás – mondta a gyógyszertár vezetője.

– Annak ellenére, hogy a régi receptek lassították a sort, előnyük volt, hogy kézbe vehettük, amíg a gyógyszert megkerestük, így könnyen beazonosíthattuk az orvosság paramétereit, hogy ugyanarról a készítményről szól-e a vény.

Az átállás Somogy megyében 70 patikát érint, amelynek csaknem fele Kaposváron van. A gyógyszertárakban azonban nemcsak a változás jelent kihívást: új patikusokat is nehezen lehet találni, pedig több betöltetlen álláshely is lenne, akár szakasszisztensek részére is. Előfordul, hogy hónapokig hirdetnek egy helyet, mire végre jelentkezik valaki. Magyarországon 159 patikában keresnek gyógyszerészeket csupán egy szakújság hirdetései alapján.

– Sajnos Somogyba nagyon nehéz a fiatalokat idecsábítani, mert miután elvégezték a nagyvárosi egyetemeket, nem kívánkoznak vidékre. Inkább olyan cégeknél szeretnek
elhelyezkedni, ahol szolgálati autót, telefont, laptopot kapnak, versenyképes fizetésük mellé – mondta a Somogy megyei Gyógyszerészkamara elnöke. Dr. Szabó Péter Balázs hozzátette: – Szükség lenne egy generációs váltásra, mert sok helyen még a nyugdíjból visszajött, 70-80 év fölötti patikusok dolgoznak, akiket azért is nehéz kiváltani, mert a gyógyszerészetben generációs lyukak vannak. A szakma képviselői emiatt folyamatosan egyeztetnek az egyetemekkel, hogy indítsanak nagyobb létszámú képzéseket, természetesen úgy, hogy a szakképzettség minőségének rovására ne menjen. Aggodalmak, érvek itt

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink